Metro-portal.hr

objavljeno 30.05.2012. 12:04:55
OKONČANJE REPRESIJE

Kina i Rusija protive se vojnoj intervenciji u Siriji

Nakon što su počele kružiti špekulacije da bi UN mogao odobriti vojnu akciju u Siriji, Kina i Rusija ponovno su naglasile svoje protivljenje intervenciji

Fotografija vijesti

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je ponovilo svoje protivljenje vojnoj intervenciji u Siriji čemu se kategorički protivi i službena Moskva i drži preuranjenom bilo kakvu novu akciju UN-a protiv te zemlje nakon pokolja počinjenog u Huli, javljaju agencije uz vijesti o novim jutrošnjim sukobima i žrtvama blizu Damaska i drugdje, javlja Hina.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Liu Weimin nije rekao hoće li Kinezi protjerati sirijske diplomate pošto su to učinile brojne zapadne vlade u znak prosvjeda zbog ubijanja civila u Siriji, prenosi Reuters.

"Nisam čuo ni za kakav potez koji bi se odnosio na sirijsko veleposlanstvo u Kini", rekao je Liu na redovitom brifingu.

Zamjenik ruskoga ministra vanjskih poslova Genadij Gatilov izjavio je kako službena Moskva smatra da je "razmatranje bilo kakve nove mjere UN-ova Vijeća sigurnosti, kojom bi se utjecalo na nastalu situaciju, preuranjena" i naglasio da se Rusija "kategorički protivi bilo kakvoj vanjskoj intervenciji u sirijskom sukobu jer to bi samo otežalo stanje s nepredvidim posljedicama za Siriju i cijelu regiju".

Priopćenje UN-ova Vijeća sigurnosti o tragičnim događajima u Huli dovoljno je snažan signal sirijskoj strani, drži Gatilov.

U srijedu ujutro u blizini Damaska i u nekoliko regija Sirije nastavljeni su sukobi između pripadnika sirijskih vojnih snaga i pobunjenika. U njima su, kako prenosi sirijski Opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Londonu, smrtno stradale četiri osobe, prenosi agencija AFP.

Hula, grad u kojemu je prošli tjedan ubijeno 108 osoba, među kojima puno djece, nalazi se u pokrajini Homs.

30.05.2012. 12:04:55
http://metro-portal.hr/kina-i-rusija-protive-se-vojnoj-intervenciji-u-siriji/71477/