Metro-portal.hr

objavljeno 05.09.2017. 08:01:00
STRAH

Kim Jong-un provocira bez granica

Sjeverna Koreja i dalje provocira. Ovaj put hidrogenskom bombom. Reakcije se kreću od bijesa preko upozorenja pa do ravnodušnosti

Kim Jong-un se igra sa živcima cijelog svijeta
Kim Jong-un se igra sa živcima cijelog svijeta (Arhiva)

Za sjevernokorejski propagandni aparat je to bila uspješna misija: u nedjelju ujutro je vođa Sjeverne Koreje Kim Jong-un putem državne novinske agencije KCNA objavio da zemlja sada raspolaže hidrogenskim bombama koje mogu nositi interkontinentalne rakete. Dok su stručnjaci još procjenjivali koliko u toj Kimovoj objavi ima istine, sjevernokorejska vojska je u podne po lokalnom vremenu izgleda brže-bolje pružila dokaz - s novim atomskim testom.

Razorna snaga upućuje na hidrogensku bombu

U međuvremenu šesti nuklearni test Sjeverne Koreje je daleko najjači dosad. U usporedbi s posljednjim testom od prije godinu dana, sadašnja eksplozija je oslobodila i do deset puta više energije. Prema navodima iz Sjedinjenih Američkih Država, nakon eksplozije je uslijedio potres jačine 6,3 po Richterovoj ljestvici. Posljedice eksplozije su se jasno osjetile kako u ruskom Vladivostoku, tako i u kineskom graničnom gradu Yanjiu. Nekoliko minuta kasnije je uslijedio drugi potres, vjerojatno prouzročen urušavanjem podzemnog tunela na arealu za testiranje.

Kim Jong-un s navodnom hidrogenskom bombom

Prema prvim procjenama je razorna snaga iznosila oko deset kilotona. Sve to doista upućuje na hidrogensku bombu. Ukoliko se kao istiniti pokažu daljnji navodi Sjeverne Koreje o tome da bi se bojne glave mogle montirati na jednu interkontinentalnu raketu, onda bi ubuduće i dijelovi kopna SAD-a bili ugroženi. Shodno tome su mnogi stručnjaci sjevernokorejski nuklearni test ocijenili čak kao "iskorak" kad je u pitanju nuklearna strategija zastrašivanja koju provodi ta politički izolirana zemlja. Za predsjednika SAD-a Donalda Trumpa je to prvi nuklearni test njegovog mandata. U travnju su ga novinari još upitali hoće li jedan takav test izazvati vojnu reakciju SAD-a. Njegov odgovor je tada glasio: "Ne znam. Vidjet ćemo."  

Pogoditi žilu kucavicu Sjeverne Koreje

Susjedne zemlje su reagirale ljutito na ponovnu provokaciju Sjeverne Koreje. Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in je sazvao nacionalni sigurnosni sastanak. Japanski premijer Shinzo Abe je kritizirao: "Ako se sjevernokorejski nuklearni test ispostavi kao istinit, onda se to ni pod kojim okolnostima ne može tolerirati." Njegov glasnogovornik se založio za to da se i trgovina s naftnim proizvodima prema Sjevernoj Koreji ubuduće zaustavi. Time bi se sankcije takoreći pogodile i posljednju žilu kucavicu sjevernokorejskog režima, poručeno je iz Tokija.  

Ipak je upitno bi li sankcije uopće još mogle zaustaviti atomski program Pjongjanga. Prema navodima novinske agencije KCNA su svi sastavni dijelovi hidrogenske bombe proizvedeni u Sjevernoj Koreji. Dodaje se da bi se moglo "razviti toliko puno moćnog nuklearnog oružja " koliko god to Pjongjang poželi. Victor Cha, koji je nedavno od Trumpove vlade poslan kao veleposlanik u Seoul, rezimirao je kako u sjevernokorejskom sukobu "nema dobrih opcija, već samo loših". 

Kako će Trump zaštititi svoje partnere Japan i Južnu Koreju

"Šesti atomski test nije uslijedio iznenadno, on je bio očekivan", napisao je na svom Twitteru John Delury sa Sveučilišta Yonsei u južnokorejskom glavnom gradu. I doista je južnokorejska tajna služba svoje ljude već u ponedjeljak informirala o tome da je sjevernokorejska vojska kratko pred takvim jednim testom. Unatoč ozbiljnom stanju, mnogi stručnjaci za Sjevernu Koreju su na Internetu reagirali gotovo cinično. "S obitelji na plaži, nema vremena za atomski test", napisao je primjerice Robert E. Kelly, profesor na politologiji Sveučilišta u Busanu, drugom po veličini gradu Južne Koreje.

Za stanovnike te regije je sjevernokorejska televizija u jednoj posebnoj najavi imala iznenađujuću vijest: navodno tijekom tog nuklearnog testa nije došlo ni do oslobađanja radioaktivnog materijala, niti je zabilježena šteta po okoliš.

Za to vrijeme je Rusija pozvala na sve strane da smire strasti. Moskva je pozvala sve sudionike tog konflikta da pregovaraju, jer nema druge alternative, poručeno je iz ruske vlade. Generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je poručio kako je ta organizacija zabrinuta zbog "destabilizirajućeg ponašanja Pjongjanga". "Upozoravam Sjevernu Koreju da ispuni svoje međunarodne obveze i da prestane sa svakom vrstom prijetnji i akcija koje vode do napetosti i nesigurnosti", jasno je poručio Stoltenberg.

Piše: Fabian Kretschmer/DW
05.09.2017. 08:01:00
http://metro-portal.hr/kim-jong-un-provocira-bez-granica/107130/