Metro-portal.hr

objavljeno 24.02.2019. 14:14:00
SUMMIT

Kim i Donald, drugi čin

Trump vjeruje kako njegova sklonost da stvari rješava u četiri oka može rezultirati napretkom u odnosima s jednim od najizoliranijih i najtajnovitijih režima na svijetu

Opet zajedno...
Opet zajedno... (Arhiva)

Donald Trump i Kim Jong-Un sljedeći će se tjedan susresti u Hanoju po drugi puta u, zapravo, vrlo kratkom vremenu, no usprkos "prekrasnim riječima" koje Kim upućuje 30 godina starijem američkom predsjedniku, na konkretne pomake u pregovorima dviju strana još će se čekati, ističe agencija. Stručnjaci su jednoglasni u ocjeni kako su članovi dinastije Kim, koja čvrstom rukom vlada zemljom od 1948., postali pravi majstori u kupovini vremena.

S druge strane, republikanski milijarder na salve kritika odgovara da je sposoban za "velike stvari" i sanja o Nobelovoj nagradi za mir. "Taj i takav, koji je u vanjskoj politici do sada uvijek djelovao razorno, od raskidanja Pariškog sporazuma o klimi do iranskog nuklearnog sporazuma, na sjevernokorejskom pitanju je preuzeo inicijativu na spektakularan način", piše AFP i ističe da je "u stvari, zakoračio na teren na koji se nije usudio ući niti jedan od njegovih prethodnika: sastati se licem u lice s predsjednikom Narodne Demokratske Republike Koreje".

Čini se da je 70-godišnji predsjednik uvjeren da na tom osjetljivom pitanju njegov netipični stil - direktan, nagao i žestok - može biti učinkovit, da se njegov nedostatak diplomatskog iskustva, zbog kojeg krši ustaljena pravila, može pokazati kao prednost. Čini se da vjeruje kako njegova sklonost da stvari rješava u četiri oka može rezultirati napretkom u odnosima s jednim od najizoliranijih i najtajnovitijih režima na svijetu.

Stanar Bijele kuće za sada izbjegava govoriti o očekivanjima od summita u Vijetnamu, hvaleći se uglavnom "kemijom" koja vlada između njega i Kima. "Sve dok nema nuklearnih ili balističkih pokusa, imam vremena", poručio je ovaj tjedan Trump iz Ovalnog ureda. No, koja će biti njegova strategija u mjesecima i godinama koje dolaze ukoliko, kako se pribojavaju neki analitičati, režim u Pjongjangu ostane gluh na zahtjeve Washingtona i ne učini ništa znakovitije glede denuklearizacije.

24.02.2019. 14:14:00
http://metro-portal.hr/kim-i-donald-drugi-cin/117085/