Metro-portal.hr

objavljeno 19.02.2014. 08:02:00
UKRAJINA

Kijev u plamenu, policija brutalno razbija prosvjede

Ukrajinska policija upala je u utorak navečer na glavni kijevski trg i dopisnici javljaju kako se s Trga nezavisnosti čuju eksplozije, do sada ima 19 mrtvih na obje strane i stotine povrijeđenih

Maidan u plamenu
Maidan u plamenu (Screenshot YouTube)

Policija je, javljaju Reuters i BBC upotrijebila vodene topove na Trgu neovisnosti koji svi zovu Maidan, a prosvjednici na specijalce bacaju molotovljeve koktele.

Tijekom dana u policijskom rastjerivanju drugdje u glavnome gradu poginulo je najmanje devet osoba, među kojima i dvojica policajaca. Snage sigurnosti popodne su opkolile trg koji je od studenoga bio mjesto okupljanja uglavnom mirnih prosvjednika i prosvjednicima bile dale ultimatum da do 18 sati po lokalnome vremenu, a to je 17 po srednjoeuropskome, prekinu nerede.

Kijevski je metro zaustavljen, a bilo je i informacija da ni auti ne smiju u grad, javlja BBC. Neposredno prije 19 sati po srednjoeuropskome vremenu policija je preko zvučnika najavila da počinje 'protuteroristčku operaciju'. Zatim su na prosvjednike uperili vodene topove i krenuli u oklopnome vozilu.

Tisuće ljudi još su na trgu koji je blizu zgrade ukrajinskoga parlamenta i po televizijskim se snimkama čini kako ne odlaze, nego pale vatre i policajce gađaju pirotehničkim sredstvima.

Oporbeni čelnik Arsenij Jacenjuk, vođa Domovinske stranke objavio je kako se prosvjednici 'neće povući ni koraka s Maidana', a predsjedniku Viktoru Janukoviču je poručio da 'povuče svoje pse na lancu koji pucaju u civile'.

Jedan od vođa prosvjeda, bivši boksački šampion Vitalij Kličko u utorak je emotivno apelirao na predsjednika Janukoviča da ne šalje policiju na mirne prosvjede na središnjem kijevskome trgu.

Zapadne sile pozivaju predsjednika Janukoviča da hitno zaustavi nasilje koje prijeti pravim građanskim ratom. 

19.02.2014. 08:02:00
http://metro-portal.hr/kijev-u-plamenu-policija-brutalno-razbija-prosvjede/83363/