Metro-portal.hr

objavljeno 06.02.2008. 00:26:06

Jérôme Kerviel: Ne želim biti žrtveni jarac banke!

Protagonist afere stoljeća jučer je prvi puta javno istupio

Bivši zaposlenik banke Société Générale pronevjerio je pet milijardi eura i uzdrmao svjetske burze
Bivši zaposlenik banke Société Générale pronevjerio je pet milijardi eura i uzdrmao svjetske burze (afp)

Jérôme Kerviel, bivši zaposlenik banke Société Générale koji ju je malverzacijama oštetio za gotovo pet milijardi eura, jučer je tijekom foto sessiona za Agenciju France-Presse izjavio kako nema namjeru preuzeti ulogu žrtvenog jarca za veliki gubitak koji je banka pretrpjela.

Zanio se

- Société Générale me izdvojio, ali ja ne želim biti žrtveni jarac. Kada ste uključeni u ovu vrstu posla, izgubite pojam o iznosima novca. Nestvarno je i dopustite da vas pomalo zanese - rekao je Kerviel za AFP.  U svom prvom javnom istupu od izbijanja skandala, Kerviel je opovrgao glasine o tome da je depresivan ili suicidalan.

Usporedo s velikim zanimanjem javnosti za osobu koja je izvela malverzaciju u tako velikom iznosu i uzdrmala svjetske burzovne indekse, pojavio se i niz interpretacija o Karveilu kao bizarnoj osobi i sociopatu opsjednutom poslom. Neki su mediji išli tako daleko da su ga opisali kao osobu koja razgovara samo sa psima.

“Sve je bilo dobro dok nije bilo previše očito i dok smo dobivali. Nitko nije imao prigovora.”

Jérôme Kerviel
broker
Kerviel je francuskim istražiteljima rekao kako smatra da je banka bila svjesna njegovih aktivnosti te da je riječ o dobro znanim mehanizmima.

- Sve je bilo dobro dok nije bilo preočito i dok smo dobivali. Nitko nije imao prigovora. Uvjeren sam da su moji nadređeni ‘zažmirili’ na sredstva i iznose koji su bili u pitanju - rekao je Kerviel istražiteljima tijekom ispitivanja, a prenio Bloomberg.

Kerviel je pušten iz pritvora pod uvjetom da ne napušta zemlju, a neki dijelovi optužnice značajno su korigirani.

Piše: METRO
06.02.2008. 00:26:06
http://metro-portal.hr/kerviel-ne-zelim-biti-zrtveni-jarac-banke/2384/