Metro-portal.hr

objavljeno 18.06.2010. 21:18:00

Kerum: Božo Biškupić je kukavica, Mucalo kolateralna žrtva

HDZ i SDP imaju dogovor o sprječavanju 'novih, nezavisnih Keruma', uvjeren je splitski gradonačelnik

željko kerum mucalo duško
željko kerum mucalo duško (Jakov Prkić/CROPIX)
Splitski gradonačelnik Željko Kerum izjavio je da je ministar kulture Božo Biškupić današnjom odlukom da ne potvrdi Duška Mucala za intendanta Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) u Splitu, "ispao kukavica" te da je Mucalo "kolateralna žrtva".

"Sto posto sam siguran kako odluka da ne potvrdi Mucala za intendanta splitskoga HNK-a nije mišljenje i stajalište ministra Biškupića, nego je tako postupio po nalogu", rekao je Kerum na izvanrednoj konferenciji za novinare. Splitski gradonačelnik ustvrdio je da Duško Mucalo nije njegov kandidat, a ni kandidat njegove Hrvatske građanske stranke (HGS) te da je, kako je rekao, " Mucalo ni kriv ni dužan ispao kolateralna žrtva.

Dodao je da je Mucalo "po svjetonazoru SDP-ovac, ali se iščitava kao Kerumov kandidat".

>> Mucalo ipak neće biti intendant splitskog HNK

Kerum smatra da nije problem Mucalo, već isključivo on i njegova nezavisna opcija koja je prošle godine pobijedila na lokalnim izborima, a to, ocijenio je, "ne paše ni HDZ-u ni SDP-u". "HDZ i SDP imaju dogovor o sprječavanju 'novih nezavisnih Keruma'", rekao je i dodao da su te dvije stranke na vlasti u 40 posto općina i gradova u Hrvatskoj.

"Zbog 'malog Keruma' HDZ i SDP spremni su mijenjati izborni zakon, tako da umjesto 11 bude pet izbornih jedinica u Hrvatskoj, što je rezultat njihova rada. Može ih biti sramota, kao i lošega vođenja Hrvatske koja je dužna 45 milijarda eura", istaknuo je Kerum.

Kerum je podsjetio da je Gradsko vijeće imenovalo Mucala za intendanta HNK-a pošto je taj prijedlog jednoglasno poduprlo kazališno vijeće. "Prvi put u 20 godina hrvatske države Splićani su birali intendanta HNK-a, a ne Zagreb, ali Zagreb je naučio odlučivati o svemu u Splitu - o Hajduku, bolnici, kazalištu", rekao je Kerum. Dodao je kako je jasno da je riječ o centralizaciji, odnosno da se Splićanima ne dopušta da odlučuju o Splitu.

"Vladinom odlukom Split će ove godine imati oko 200 milijuna kuna manje prihoda nego prošle godine, a idućih godina taj će manjak biti 300 ili 400 milijuna kuna", kazao je Kerum.

Po njegovim riječima, ministarstvo obrane odbilo je dati suglasnost za jedan projekt u Splitu samo zato što je to projekt tvrtke Željka Keruma, bez obzira na to što bi Split imao 70 milijuna kuna komunalnih doprinosa na godinu, a zaposlilo bi se i oko tisuću radnika. Na konferenciji je rečeno da se ne mogu žaliti na odluku ministra Biškupića, ali da se može pokrenuti upravni spor na Upravnome sudu Hrvatske. Gradonačelnik Kerum najavio je da će biti poduzete sve moguće pravne mjere. (hina/metro-portal)

>> Kazališno vijeće splitskog HNK traži smjenu Milana Štrljića

18.06.2010. 21:18:00
http://metro-portal.hr/kerum-bozo-biskupic-je-kukavica-mucalo-kolateralna-zrtva/42934/