Metro-portal.hr

objavljeno 09.09.2013. 17:31:00
NOVI HIT

Kerempuh otvara sezonu premijerom Kod Martinovih

Riječ je o predstavi nastaloj prema motivima komedije jednog od najvećih svjetskih dramatičara Eugènea Labichea

Novi hit kazališta Kerempuh
Novi hit kazališta Kerempuh (Kerempuh)

Pretpremijerne izvedbe prvog ovogodišnjeg naslova Satiričkog kazališta „Kerempuh" zakazane su za 19. i 20. rujna 2013. u 20 sati, a svečana premijera bit će 21. rujna 2013. u 20 sati.

Riječ je o predstavi nastaloj prema motivima komedije jednog od najvećih svjetskih dramatičara Eugènea Labichea "NAJSRETNIJI OD TROJICE" u režiji i autorskoj prilagodbi poznate mlade argentinske redateljice Renate Carole Gatice. Uz Molièrea i Feydeaua ovaj se autor smatra najistaknutijim predstavnikom francuske komediografske literature.

I Renata Carola Gatica i Labiche po prvi put su na sceni ˝Kerempuha˝, stoga će biti posebno zanimljivo vidjeti na koji će način redateljica autorski pristupiti klasiku te ga kroz suvremeno čitanje pretočiti u mnogostruko bogat kazališni čin. Riječ je o koncepciji koja podrazumijeva razotkrivanje niza ljubavnih zapleta i portreta na mediteranski način, strastven i temperamentan u kojem su jednako bitni dijalozi, kao i tango u čijem se ritmu odvijaju brze dramaturške situacije.

U cjelini, muško - ženski odnosi izraženi su kroz scenski pokret te obilje autorske glazbe i one koja obrađuje neke od najpoznatijih šlagera koji su obilježili 60 - te i 70 - te godine. Projekt je okupio zanimljivu glumačku ekipu, a uloge tumače Anita Matić Delić, Borko Perić, Edo Vujić, Mario Mirković, Linda Begonja, Luka Petrušić, Nina Erak - Svrtan, Ana Maras Harmander, Maja Posavec i Ivan Đuričić.

Valja napomenuti kako Satiričko kazalište ˝Kerempuh˝ ove sezone slavi pedesetu godinu svojeg postojanja što će se, uz mnoga popratna događanja, obilježiti i repertoarno. Uz zanimljiv projekt „KOD MARTINOVIH", čime se kreirala platforma za kreativan rad nove generacije mladih kazališnih redatelja i ˝SASVIM OBIČNE BESMISLICE˝ Daniila Harmsa, jednog od najvećih avangardnih književnika i satiričara koji će se po prvi puta postaviti na sceni ˝Kerempuha˝ u režiji Aleksandra Popovskog, najavljujemo i povratak dva već gotovo antologijska naslova - ˝BUBA U UHU˝ G. Feydaeua i ˝PREDSTAVA HAMLETA U SELU MRDUŠA DONJA˝ I. Brešana - koji su u povijesti ovog kazališta snažno odjeknuli te uvelike formirali njegov identitet. Bit će zanimljivo preispitati snagu reinterpretacija djela u današnjem kontekstu i njihov kazališni potencijal u novom, suvremenom čitanju. Noćna scena u nadolazećoj sezoni donosi niz koncerata te monodrame u izvedbi istaknutih autorskih imena poput Vilija Matule i Zijaha Sokolovića. 

09.09.2013. 17:31:00
http://metro-portal.hr/kerempuh-otvara-sezonu-premijerom-kod-martinovih/80362/