Metro-portal.hr

objavljeno 23.02.2021. 17:01:00
SJAJNO!

Kerempuh ima dvije predstave za gluhe i nagluhe

Uz poštivanje epidemioloških mjera predstavama je prisustvovalo ukupno 17 gluhih i nagluhih osoba koje su radnju na sceni pratile putem titlova

Uključi me kulturno
Uključi me kulturno (Arhiva)

U sklopu projekta 'Uključi me kulturno - predstave za gluhe i nagluhe osobe' prilagođene su dvije predstave Kazališta Kerempuh za osobe oštećena sluha - 'Ja od jutra nisam stao' (13. studenog 2020.) i 'Umri ženski' (18. veljače 2021.). Projekt je provela Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator, u partnerstvu sa Savezom gluhih i nagluhih Grada Zagreba a financiran je od strane Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Uz poštivanje epidemioloških mjera predstavama je prisustvovalo ukupno 17 gluhih i nagluhih osoba koje su radnju na sceni pratile putem titlova. Titlove su izradili i uživo projicirali stručnjaci iz Hrvatskog društva stručnih komunikacijskih posrednika za gluhe osobe. Posjetitelji su bili jako zadovoljni načinom prilagodbe i nadaju se većem broju prilagođenih predstava u budućnosti.

Sudjelovanje osoba s invaliditetom u kulturnim aktivnostima još uvijek je na niskoj razini u Hrvatskoj. Iako je dio kina i kazališta u Gradu Zagrebu i ostatku Hrvatske dostupan osobama s teškoćama kretanja, filmovi i kazališne predstave koji se tamo prikazuju i izvode skoro su u potpunosti nedostupni osobama s oštećenjima vida i/ili sluha, zbog činjenice da za njih nisu prilagođeni. Cilj projekta je sprječavanje diskriminacije osoba sa senzornim oštećenjima, u ovom slučaju gluhih i nagluhih osoba, u kulturnom životu Zagreba kroz njihovo uključivanje kao publike kazališnih predstava.

Projekt je financiran od strane Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom kroz Javni natječaj za financiranje programa i projekata udruga iz područja socijalnog i humanitarnog značenja za unapređenje kvalitete života osoba s invaliditetom iz proračuna Grada Zagreba za 2020.

O Alternatoru

Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator je neprofitna, nevladina i nestranačka organizacija osnovana 2011. godine. Cilj osnivanja Alternatora je promicanje, razvitak i unaprjeđenje umjetnosti, stvaralaštva i jednakih mogućnosti za sve sudionike u stvaralaštvu i proizvodnji umjetnosti i izvedbenih djelatnosti, te prava djece i inkluzije. Udruga poduzima konkretne korake kako bi utjecali na promjene u društvenom okruženju putem umjetničkih izvedbi, organizacije radionica i drugih javnih događanja namijenjenih svim građanima, posebno uključujući djecu s teškoćama u razvoju. Udruga je najpoznatija kroz projekt Festival prava djece, prvi i jedini u potpunosti inkluzivni festival u Hrvatskoj. 

23.02.2021. 17:01:00
http://metro-portal.hr/kerempuh-ima-dvije-predstave-za-gluhe-i-nagluhe/130552/