Metro-portal.hr

objavljeno 28.02.2011. 12:45:00
PRVI DOKAZ TEORIJE

Kepler otkrio dvije planete u istoj orbiti

Po prvi puta su otkrivene dvije planete u istoj orbiti koje daju nove spoznaje o nastanku Mjeseca

Prikaz planeta u istoj orbiti
Prikaz planeta u istoj orbiti (NASA / WMAP Science Team)

Astronomi su uz pomoć podataka koje je poslao teleskop Kepler otkrili udaljeni sustav u kojem dvije planete oko svoje zvijezde kruže u istoj orbiti, objavila je NASA. Takva pojava nikad prije nije zabilježena i bila je moguća samo u teoriji.

Sustav "KOI-730" sastoji se od ukupno četiri planete. Dvije planete jednako su udaljene od središnje zvijezde slične našem Suncu i za jedan krug trebaju 9,8 dana. Međusobno su udaljene samo 60 stupnjeva, napisali su astronomi pod vodstvom Jacka Lissauera u časopisu "Astronomical Journal".

Znanstvenici su otkriće ujedno povezali s nastankom Mjeseca i teorijom koja govori o sudaru mlade Zemlje s Theiom, nebeskim tijelom veličine Marsa. Navodno je Mjesec nastao upravo nakon tog sudara koji se, prema astronomima Richadu Gottu i Edwardu Belbrunu s Princetona, dogodio vrlo sporo.

Sporost sudara upućuje na to da se Theia nalazila u sličnoj udaljenosti od Sunca kao Zemlja, odnosno da se nalazila u istoj orbiti. Teorija sudara nakon aktualnog otkrića dvije planete u istoj orbiti dobila je na težini, piše New Scientist.

28.02.2011. 12:45:00
http://metro-portal.hr/kepler-otkrio-dvije-planete-u-istoj-orbiti/55913/