Metro-portal.hr

objavljeno 17.11.2009. 00:02:50
pvc u kući

Kemikalije u plastici feminiziraju dječake

Štetni esteri mogu poremetiti ravnotežu hormona dok je dijete još nerođeno

(Dreamstime)

Znanstvenici s američkog Sveučilišta u Rochesteru tvrde da će se dječaci koji su prije rođenja bili izloženi visokim dozama kemikalija iz plastike manje igrati s igračkama 'za dečke', tj. da će biti više feminizirani.

BBC piše da ova posljednja studija objavljena u časopisu International Journal of Andrology izražava zabrinutost zbog sigurnosti phthalatesa pronađenih u podu od vinila i zastorima za tuširanje od PVC-a.

Phthalatesi su esteri koji mogu poremetiti hormone, a već nekoliko godina su zabranjeni u igračkama u Europskoj uniji. Ipak, još uvijek se često koriste u plastičnom namještaju i drugim predmetima u kućanstvu.

Stručnjaci kažu da određeni phthalatesi utječu na razvoj mozga tako što blokiraju aktivnost muškog hormona testosterona. Ovo novo istraživanje uključilo je testiranje uzoraka urina žena tijekom njihove trudnoće. Tek kad su njihova djeca imala između četiri i sedam godina, majke se pitalo koje igračke i igre njihova djeca vole.

Otkrilo se tako da dva estera phthalates, DEHP i DBP mogu utjecati na ponašanje u igri. Dječaci koji su bili više izloženi štetnim esterima, manje se igraju s autićima, vlakićima, te manje sudjeluju u 'grubljim' igrama.

Tim znanstvenika priznaje da su ispitani dječaci još uvijek mali, ali takvo ponašanje već u toj dobi može značiti feminizirano ponašanje u starijoj dobi. Ipak, mnogi dijele mišljenje da se još puno toga treba istražiti.

17.11.2009. 00:02:50
http://metro-portal.hr/kemikalije-u-plastici-feminiziraju-djecake/26594/