Metro-portal.hr

objavljeno 10.07.2022. 14:01:00
EUROKAZ

Kazališna poslastica za kraj EUROKAZove Eurijale!

Premijera ‘Uklete Hedde’ u prirodnom ambijentu Tuškanca nešto je što ne bi smjeli propustiti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Eurokaz)

Za kraj prvog Eurokazovog kazališnog festivala Eurijala, u srijedu 13. srpnja s početkom u 19 sati, na platou iznad ljetne pozornice Tuškanac, poznato kao i Krešićeve livade (Jabukovac 10), održat će se premijera predstave 'Ukleta Hedda', ispitna produkcija studenta kazališne režije i radiofonije na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti koja je za ovu priliku adaptirana za vanjski prostor. Koncept i režiju potpisuje Rok Pečečnik, dramaturgija je povjerena Antoneli Tošić, a uloge su ostvarili studenti Akademije dramskih umjetnosti Tea Harčević, Damian Humski, Lorenzo Raušević i Lovro Rimac.

Kao kompilacija tragedije W. Shakespearea Macbeth i drame H. Ibsena Hedda Gabler, nastaje ambijentalna predstava koja zapanjuje na samo svojim nesvakidašnjim, složenim dramaturškim i redateljskim pristupom nego i odnosom prema prirodnom okruženju koji miješa predimenzioniranu plohu igrališta, šumu, grmlje i travu s fascinantnom vedutom Gornjega grada.

Iznimno nadahnuti ansambl studenata glume uspostavit će ikonoklastičku eleganciju scenskoga kretanja, gotovo po rubovima bilo kakve asocijativnosti, praćen glazbom koja svojim programskim karakterom (adaptacija Vivaldijevih "Četiriju godišnjih doba") namjerno provocira asocijaciju, a izostanak umjetnog svjetla, ulazak iz predvečerja u sumrak, unijet će dodatne vrtoglave učinke unutar lagodnih perspektiva scenske opservacije.

U dramaturškom smislu predstava suvereno, pa i gotovo nadmeno miješa Shakespeareovu tragediju „Macbeth", koja dohvaća mitsko, arhaično vrijeme, s Ibsenovom građanskom dramom "Hedda Gabler". Jedna dramska struktura poništava drugu, ali i otvara razine nezamislive u raspoloživosti dramskog materijala, no sve prisutnije u tragičkoj bezobzirnosti današnjice i u histeriji morala novih karaktera.

Ulaz na predstavu je slobodan, no broj sjedećih mjesta je ograničen, pa se za rezervaciju mjesta treba javiti na eurokaz.office@gmail.com ili 091 6003 803. Program podržavaju Grad Zagreb, Ministarstvo kulture RH i Turistička zajednica grada Zagreba

10.07.2022. 14:01:00
http://metro-portal.hr/kazalisna-poslastica-za-kraj-eurokazove-eurijale/138477/