Metro-portal.hr

objavljeno 11.03.2017. 09:01:00
SAVJETI

Kava se ne pije na prazan želudac

Pitate se zbog čega bi kavu trebali piti nakon jela ili uz jelo - evo što se dogodi u tijelu kada kavu popijete na prazan želudac

Kava nakon doručka, nikako prije :)
Kava nakon doručka, nikako prije :) (Arhiva)

Kava na prazan želudac ne bi se smjela piti nikada, ni ujutro ni tijekom dana kada osjetite glad pa ručak zamijenite šalicom kave kako biste se barem privremeno zasitili i povratili energiju.

Ako se pitate zbog čega biste kavu trebali piti nakon jela ili uz jelo - evo što se dogodi u tijelu kada kavu popijete na prazan želudac:

Niža razina hormona - glavni razlog zbog kojeg kava povećava osjećaj stresa i tjeskobe je hormonska neravnoteža za koju je krivac kofein. Jutarnja kava na prazan želudac može omesti proizvodnju serotonina, neurotransmitera odgovornog za osjećaj užitka, sreće i blagostanja. Istraživanja su pokazala da ćemo, kada prestanemo piti kavu na prazan želudac, biti bolje raspoloženi i općenito se bolje osjećati.

Snažniji osjećaj stresa i tjeskobe - ispijanje prevelikih količina kave može povećati osjećaj tjeskobe i stresa, a kada kavu pijete na prazan želudac taj problem još se više pogoršava. S druge strane, hrana i probava mogu djelovati umirujuće na naš organizam. Kako biste umanjili negativan učinak kave na živčani sustav, uz kavu uvijek pojedite nešto.

Veća količina želučane kiseline - povećana količina želučane kiseline uzrokuje žgaravicu i probleme s probavom koje možete osjećati tijekom cijelog dana. Visoka razina kiselosti s vremenom može dovesti do ozbiljnijih problema u području abdomena, poput čira na želucu, sindroma iritabilnog crijeva i refluksa. Jeftinija kava, odnosno ona manje kvalitetna, obično ima veću kiselost što može dodatno povećati štetnost.

11.03.2017. 09:01:00
http://metro-portal.hr/kava-se-ne-pije-na-prazan-zeludac/103604/