Metro-portal.hr

objavljeno 20.03.2018. 09:01:00
ZNATE LI?

Kava ne dehidrira naš organizam

Ako često idete na toalet, a time i gubite puno tekućine, logično je da mislite da biste mogli dehidrirati - ali to zapravo ne funkcionira na taj način

Mitovi padaju jedan za drugim
Mitovi padaju jedan za drugim (FreeDigitalPhotos)

Kavu i čaj, kao i sve omiljene stvari na svijetu, okružuje gomila mitova, a jedan od najvećih je ona da nas ta dva napitka zapravo - dehidriraju. Istini za volju, prilično je raširen jer teško da će vam netko kad ste žedni ponudi šalicu kave ili čaja... no za to u stvari nema nikakvog razloga.

Naime, stručnjaci nakon istraživanja tvrde da niti kava niti čaj ne dehidriraju naš organizam, ma koliko se neki drugi trudili dokazati takav učinak.

Istina je jedostavna - da, kofein je blagi diuretik, što znači da uzrokuje da bubrezi izbacuju više natrija i vode iz tijela kroz urin. Ako često idete na toalet, a time i gubite puno tekućine, logično je da mislite da biste mogli dehidrirati - ali to zapravo ne funkcionira na taj način, objasnio dr. Daniel Vigil za Time.

"Kad pijete šalicu kave ili čaja, unosite i tekućinu uz kofein. Iako je kofein blagi diuretik, nećete izgubiti više tekućine kroz urin nego što je unesete kroz pića koja sadrže kofein. Vaše tijelo sposobno je apsorbirati toliko tekućine koliko mu treba, a ostatk 'izbaciti'".

U razgovoru je rekao i da bi se kava i čaj 'mogli, ali i trebali' računati u dnevni unos osam čaša vode.

Ako primijetite glavobolju ill druge simptome koje povezujemo s dehidracijom nakon jutarnje kave, moguće je da ste osjetljivi na kofein.

20.03.2018. 09:01:00
http://metro-portal.hr/kava-ne-dehidrira-nas-organizam/110981/