Metro-portal.hr

objavljeno 15.12.2009. 20:21:31
TOPLI I ZDRAVI

Kava i čaj smanjuju rizik od dijabetesa

Svakom šalicom kave rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 pada za sedam, čaja za 18, a kave bez kofeina za 36 posto

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)

Nova analiza 18 ranijih medicinskih studija pokazala je da redovito pijenje kave i čaja, ali i kave bez kofeina može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 koji je najčešće povezan s pretilošću.

Studija iz 2005. godine pokazala je kako osobe koje piju mnogo kave smanjuju rizik od dijabetesa za trećinu, potvrdila je dr. Rachel Huxley sa Sveučilišta u Sydneyju. U zadnjih pet godina napravljene su i brojne druge studije na temelju kojih je zaključeno kako preventivni učinci kave doista postoje, dodala je dr. Huxley u razgovoru za Reuters.

Kako bi sve dokaze objedinili, dr. Huxley i njezin tim napravili su reviziju 18 studija objavljenih između 1966. i 2009. godine, a u kojima je sudjelovalo ukupno 458 tisuća ispitanika.

Zaključeno je kako sa svakom popijenom šalicom kave rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 pada za sedam posto. U istraživanju učinka kave bez kofeina zaključeno je kako pijenje tri, četiri ili više šalica smanjuje rizik za 36 posto, dok jednaka količina popijenog čaja smanjuje rizik za 18 posto.

Kao najzanimljiviju su istaknuli spoznaju da preventivni učinak navedenim pićima očito ne daje isključivo kofein nego neki drugi spoj ili kombinacija spojeva i elemenata, a sumnja se na magnezij, lignans (spoj iz biljaka sličan estrogenu) i klorogene kiseline koje djeluju kao antioksidansi, a nakon obroka usporavaju otpuštanje šećera u tijelo.

Iako su podaci revidiranja ranijih studija vrlo precizni, znanstvenici su upozorili da još ne mogu biti sigurni u zaključke jer nisu bili u mogućnosti provjeriti koliki su utjecaj na rezultate imale životne navike svih ispitanika. Ipak, vjeruje se kako će klinička istraživanja pokazati da su rezultati točni te će se blagotvornim učincima svima omiljenih toplih napitaka moći dodati još jedan plus.

15.12.2009. 20:21:31
http://metro-portal.hr/kava-i-caj-smanjuju-rizik-od-dijabetesa/28647/