Metro-portal.hr

objavljeno 17.12.2019. 13:30:00
BRAVO

Kauboji slave 500-tu izvedbu

Rađena u maniri klasičnog mjuzikla, predstava prati prepoznatljivu exitovsku estetiku koja objedinjuje vještinu i kreativnost izvođača

Legendarna predstava po 500-ti put!
Legendarna predstava po 500-ti put! (Teatar EXIT)

Predstava "Kauboji" autora i redatelja Saše Anočića, hit-mjuzikl koji je od premijere u ožujku 2008. postao zaštitni znak zagrebačkog Teatra Exit, proslavit će u petak 27. prosinca svoju 500. izvedbu.

Rađena u maniri klasičnog mjuzikla, predstava prati prepoznatljivu exitovsku estetiku koja objedinjuje vještinu i kreativnost izvođača. Prihvaćajući žanrovske stereotipe - borbu dobra i zla, sukob civilizacije i divljine - glumci razvijaju svoje priče, a kako vrijeme prolazi, predstava postaje metafora njihovih sudbina.

"Korektnost politički nekorektnog humora, lavine naoko usputnih bizarnih bravuroza šaka su u trbuh licemjernosti korektnog društvenog bontona, ovdje i sada", stoji u najavi. "To je ona šaka koju poznajemo iz ostalih Exitovih predstava, baš kao i natprosječnu glumačku spremnost, maštovitost pokreta i kiruršku preciznost detalja u izvedbi kojom ni iz čega, iz tame prazne pozornice, nastaje sve, pa i mnogo više", dodaje se.

U predstavi, u jedno bezimeno mjestašce stiže redatelj koji se odlučuje vratiti svom djetinjem snu o kaubojima te postaviti mjuzikl s lokalnim naturščicima. Tih osmero likova, osam karaktera, pratimo od početka, od audicije pa sve do konačnog proizvoda - premijere. Svi oni tijekom rada na predstavi razvijaju svoje životne priče utječući neminovno jedni na druge; svi se polako hvataju za predstavu i shvaćaju je kao borbu sa samim sobom te ujedno gledaju na nju kao na priliku života.

"Ta je trupa sazdana od ljudi koji, poput bova, plutaju u vremenu i prostoru, koji su, na putu od rođenja do odraslosti, svaku moguću šansu izgubili ili jednostavno - prespavali", ističe se u najavi. To je pozicija iz kojih kreće saga o njima i njihovom odskoku u snove, zajedno s vestern-mjuziklom u punom sjaju, poput ode žanru koji slavi herojstvo antiheroja, barut, suze, usnu harmoniku i poljupce na mjesečini. Mogućnost grubosti i nemogućnost nježnosti, okvir je melodrame.

Igraju Živko Anočić/Damir Klemenić, Matija Antolić, Saša Anočić, Hrvoje Barišić, Krunoslav Klabučar, Rakan Rushaidat, Radovan Ruždjak i Ivana Rushaidat.

"Kauboji" su Exitov najnagrađivaniji i najpopularniji kazališni projekt po kojemu je 2013. Tomislav Mrsić snimio istoimeni film, a predstava je dobila i svoju beogradsku inačicu. Osvojila je niz nagrada na raznim prestižnim festivalima te je jedna od najnagrađivanijih kazališnih predstava u novijoj povijesti hrvatskog kazališta, dok je također nagrađivan i jednako popularan film Anočićev koncept proširio na filmsku publiku diljem svijeta.

17.12.2019. 13:30:00
http://metro-portal.hr/kauboji-slave-500-tu-izvedbu/122566/