Metro-portal.hr

objavljeno 22.09.2010. 19:54:00
BELGIJA:

Katolički biskupi traže ublažavanje propisa celibata

Tri belgijska katolička biskupa pozvala su na ublažavanje pravila svećeničkog celibata

Celibat
Celibat (Shutterstock)

Tri rimokatolička biskupa u Belgiji pozvala su Crkvu da razmotri ublaživanje pravila svećeničkog celibata kako bi osobe koje smatraju celibat nemogućim također dobile priliku da postanu svećenici.

Sva tri biskupa su iz Flandrije, pokrajine koju je šokiralo priznanje lokalnog biskupa da je seksualno zlostavljao svog nećaka. Oko 85 posto slučajeva u nedavnu izvješću o zlostavljanju u Crkvi dogodilo se u Flandriji.

>>Tvrdnja da celibat potiče pedofiliju je glupost

Svećenički celibat često je na meti kritika crkvenih reformatora, ali se papa Benedikt XVI. snažno protivi njegovu ukidanju. Poglavar belgijske Crkve, bruxelleski nadbiskup Andre-Joseph Leonard, poslao je poruku da je prioritet te crkve pomoći žrtvama zlostavljanja.

"Prioritet je da učinimo ono što možemo za žrtve seksualnog zlostavljanja", kazao je njegov glasnogovornik Juergen Mettepenningen za Reuters u srijedu. Ako se bude raspravljalo o celibatu, to treba učiniti na svjetskoj razini, a ne samo u Belgiji, dodao je.

Pozivi na ublaživanje pravila celibata pojačali su se u Belgiji otkako je bivši biskup u gradu Brugesu, Roger Vangheluwe, dao ostavku u travnju nakon priznanja da je godinama zlostavljao svog nećaka.

Biskup Jozef de Kesel, koji je došao na mjesto Vangheluwea u Brugesu, stao je u obranu svećeničkog celibata, ali je dodao da bi "osobe koje smatraju celibat nemogućim također trebale dobiti priliku da postanu svećenici".

Patrick Hoogmartens, biskup u Hasseltu, i biskup Johan Bonny u Antwerpenu poduprli su tu izjavu u ponedjeljak, a pridružio im se u srijedu i predsjednik Međubiskupijskoga pastoralnog vijeća Josian Caproens. "Sada je stvarno dozrelo vrijeme, svakako u zapadnoj Europi, da svećenici mogu birati žele li celibat ili ne", rekao je Caproens.

Dok se u javnoj raspravi skandal zlostavljanja povezuje s celibatom, Crkva se s tim ne slaže. "Celibat i seksualno zlostavljanje dvije su odvojene stvari", rekao je Mettepenningen.(hina/metro-portal)

22.09.2010. 19:54:00
http://metro-portal.hr/katolicki-biskupi-traze-ublazavanje-propisa-celibata/48473/