Metro-portal.hr

objavljeno 21.11.2011. 11:38:06
AMERIKA!

Katolička crkva u SAD-u tvrdi da su u Americi ugrožene vjerske slobode

"U zemlji i na pravnoj sceni očita je agresivna svjetovnost, koja želi ograničiti ili marginalizirati prava vjernika i njihovih organizacija" kaže biskup William Lori

Fotografija vijesti

Prema vrhu Katoličke crkve, krizna su žarišta zdravstveni sustav i lokalna vlast koja je u nizu saveznih država dopustila sklapanje istospolnih brakova, izvješćuje VoA iz Baltimora gdje je tijekom vikenda održan sastanak Biskupske konferencije SAD-a prenosi Hina.

"Već izvjesno vrijeme, svjedoci smo zabrinjavajućeg trenda da je sve manjih vjerskih sloboda u SAD-u", izjavio je nakon sastanka biskup William Lori, koji je na čelu odbora Biskupske konferencije za slobodu vjere.

Taj je odbor osnovan nakon što je savezna vlada prestala sufinancirati neke katoličke humanitarne organizacije, zbog toga što Katolička crkva zabranjuje kontracepciju.

Biskup Lori smatra kako je ta odluka Washingtona dio širih napora da se ograniče prava vjernika.

"U zemlji i na pravnoj sceni očita je agresivna svjetovnost, koja želi ograničiti ili marginalizirati prava vjernika i njihovih organizacija", istakao je.

Katolički biskupi također smatraju da je vjera ugrožena i time što je u najmanje u šest američkih saveznih država legaliziran istospolni brak.

Katolička crkva sada lobira kako bi se spriječilo dijeljenje besplatnih sredstava za kontracepciju u okviru reforme zdravstva, koju je provela administracija predsjednika Baracka Obame.

Kritičari, među kojima je dosta katolika, tvrde da su zapravo problem biskupi. Jon O'Brien iz organizacije Katolici za slobodu izbora, nedavno je u američkom Kongresu izjavio da oko 98 posto Amerikanki katoličke vjere ne poštuje crkvenu zabranu protiv kontracepcije. Biskupska konferencija nije se složila s tom procjenom.

21.11.2011. 11:38:06
http://metro-portal.hr/katolicka-crkva-u-sad-u-tvrdi-da-su-u-americi-ugrozene-vjerske-slobode/65681/