Metro-portal.hr

objavljeno 02.07.2010. 19:55:00
NIŠTA OD REFORME

Katolicima britanska kruna i dalje nedostupna

Prema zakonu donesenom 1701., katolici i anglikanci u bračnoj vezi s "papistima" automatski su isključeni iz nasljednog prava na krunu

kraljevska kruna velika britanija elizabeta II.
kraljevska kruna velika britanija elizabeta II. (Getty Images)

Katolici ni ubuduće ne mogu očekivati kraljevsku čast u Velikoj Britaniji, nakon što je britanska vlada odustala od odgovarajuće reforme, objavio je u petak list "Daily Mail" a prenosi Kathpress. Novi konzervativni premijer David Cameron odustao je od planova što ih je pokrenula bivša laburistička vlada, a prema kojima bi se i katolicima omogućio uspon na britansko prijestolje.

Prema zakonu donesenom 1701., nakon smrti kraljice Anne iz loze Stuart, koja nije imala djece i prelaskom krune na lozu Hannover, katolici i anglikanci u bračnoj vezi s "papistima" automatski su isključeni iz nasljednog prava na krunu.

Katolička crkva u Velikoj Britaniji već se dulje vrijeme zauzima za ukidanje toga zakona. Za njegovo je pak ukidanje ili izmjenu potrebna potvrda britanskog parlamenta, ali i država članica Commonwealtha, koje su također podanici britanske krune.

Prema pisanju "Daily Maila", novi potpredsjednik britanske vlade Nick Clegg, član Liberalnih demokrata, poručio je kako su razgovori o reformi s članicama Commonwealtha okončani i kako sadašnja koalicija nije zainteresirana za daljnje razmatranje ideje o katolicima kao mogućim kandidatima za krunu. (hina/metro-portal)

02.07.2010. 19:55:00
http://metro-portal.hr/katolicima-britanska-kruna-i-dalje-nedostupna/43857/