Metro-portal.hr

objavljeno 26.11.2012. 04:24:00
BARCELONA

Katalonija maršira prema odcjepljenju od Španjolske

Iako stranka CiU separatističkog lidera Artura Masa nije osvojila apsolutnu većinu, koalicijom sa ljevicom mogu do referenduma

Što će biti u Španjolskoj, zna samo dragi bog :)
Što će biti u Španjolskoj, zna samo dragi bog :) (Wikipedia)

U dva dana dva velika događaja u Španjolskoj zadala su silne glavobolje vladajućima u Madridu. Katalonija dugo sanja neovisnost, zna se dobro za animozitete Barcelone i Madrida, a čelnik separatističke CiU Arturo Mas nadao se apsolutnoj većini u katalonskom parlamentu, što bi mu omogućilo raspisivanje referenduma o odcjepljenju bez puno muke.

No, izbori su dali drugačiju sliku Masu, jer ne samo da nije dobio dodatna mjesta u katalonskom parlamentu, nego je i izgubio par mjesta. Ipak, ako se udruži s Republikanskom ljevicom, ima dovoljno ruku za referendum o otcjepljenju.

Federalističke stranke nisu uspjele bitno promijeniti stanje u parlamentu, tako da predstoje četiri paklene godine za Madrid. 

Istovremeno, baskijska separatistička ETA ponudila je mir i polaganje oružja u zamjenu za autonomiju Baskije, što je njeno političko krilo Batasuna snažno podržalo, no Madrid je glatko odbio ponudu.

Uz sve gospodarske probleme koji prijete potpunim slomom, politički će donijeti samo još veći kaos, jer bogata Katalonija nije raspoložena za solidariziranje s ostatkom Španjolske ...

26.11.2012. 04:24:00
http://metro-portal.hr/katalonija-marsira-prema-odcjepljenju-od-spanjolske/75085/