Metro-portal.hr

objavljeno 10.02.2011. 13:30:00
NEGATIVAN UTJECAJ?

Kat - neobična biljka zbog koje Jemenci manje prosvjeduju

Oporba u Jemenu uspjela je dozvati desetke tisuća prosvjednika na ulice glavnog grada kako bi demonstrirali protiv predsjednika Alija Abdulaha Saleha

Fotografija vijesti

Ipak, u popodnevnim satima broj nezadovoljnika se naglo smanji a uzrok bi moglo biti tradicionalnu uživanje u biljci katu, prenosi Hina. Mnogi odmah s ulica odu na tržnicu da kupe kat, biljku koja žvakanjem oslobađa blagi stimulans, poput lišća koke u Južnoj Americi. Po nekim procjenama skoro pola od 23 milijuna stanovnika Jemena tijekom popodnevih sati uživa u ovom blagom opijatu.

"Nakon što ga prožvačem ne mogu ići van. Kad žvačem kat cijeli je svijet moj. Osjećam se poput kralja", kaže Muhamed al Kadimi, student koji je sudjelovao u prosvjedima, ali koji kaže da bi teško pronašao motivaciju da prosvjeduje cijeli dan.

Stanovnici Jemena nisu pasivni i u prošlosti su poduzimali odlučne akcije kako bi promijenili stanje u državi, ali za mnoge od njih vrijeme za uživanje u katu je nedodirljiva svetinja. "Prosvjedi se vrlo brzo utišaju zbog ove navike. Kat predstavlja negativan utjecaj. Popodne ljudi odu žvakati kat i prosvjed se svede na nekoliko prijepodnevnih sati", rekao je novinar Samir Gibran koji kaže da on uživa u katu samo jednom tjedno.

Neki kažu da kat ipak nema toliko negativnog utjecaja na stanovništvo. "Naravno da i mi kao i drugi koristimo Facebook i Twitter, ali velik dio organizacije prosvjeda dogovoren je na druženjima uz kat", kaže 23-godišnji student Fahr al Azb. Svjetska banka procjenjuje da stanovnici Jemena potroše desetinu prihoda na kat, a da se oko 25 posto radnih sati izgubi zbog žvakanja te biljke.

10.02.2011. 13:30:00
http://metro-portal.hr/kat-neobicna-biljka-zbog-koje-jemenci-manje-prosvjeduju/55181/