Metro-portal.hr

objavljeno 08.03.2013. 21:30:00
LOGIČNO

Kasno večeranje uvod je u infarkt srca

Pričekate li samo pola sata s odlaskom u krevet nakon večere, znatno ćete smanjiti vjerojatnost infarkta

Nemojte u krevet ići prepunog želuca
Nemojte u krevet ići prepunog želuca (Arhiva)

Vjerojatno su vam roditelji govorili da nije dobro ići punog želuca u krevet, i bili su u pravu, kaže novo istraživanje grčkih nutricionista s Jonskog sveučilišta. Naime, ako pričekate samo pola sata prije odlaska na spavanje, za dvije ćete trežine smanjiti šansu za dobivanje infarkta. Svakih deset minuta rizik pada za deset posto.

Studija koju je vodila Christina-Maria Kastorini stručnjak za mediteransku prehranu  kaže da istraživanje nije imalo cilj dokazati uzroke i učinke već tek vezu između kasne večere i mogućeg srčanog udara.

Oko 1.000 ispitanika (od kojih 500 zdravih, 250 onih koji su preživjeli infarkt i 250 s akutnim koronarnim sindromom) ispunjavalo je upitnike o navikama vezanim za spavanje i obroke.

U usporedbi s ljudima koji su večerali manje od sat vremena prije spavanja, oni koji su čekali 60 do 70 minuta imali su 66 posto manju šansu dobiti srčani udar.

Osobe koje su čekale od 70 minuta do dva sata, tu šansu su smanjili za 76 posto, iz za sada nepoznatih razloga.

Međutim, dr Kastorini smatra da se odgovori mogu naći u jednoj prethodnoj studiji kojom je otkriveno da kasna večera može biti povezana s visokim rizikom od refluksa. Refluks je povezan s apneom, a apnea s rizikom od srčanog udara.

David Holmes, profesor medicine na klinici Mayo ima drugu teoriju: „Kad jedemo, razina šećera u krvi se mijenja, kao i razina kolesterola i protok krvi. Sve te promjene mogu utjecati na povećan rizik od srčanog udara u snu".

08.03.2013. 21:30:00
http://metro-portal.hr/kasno-veceranje-uvod-je-u-infarkt-srca/62811/