Metro-portal.hr

objavljeno 01.08.2012. 22:15:00
MFF

Kašnjenje dobilo Propeler Motovuna

Nagrađen je zbog svoje humanosti i nježnosti te ekspresivne i emotivne priče o obiteljskoj ljubavi koja je snimljena s izvanrednim redateljskim vještinama

Propeler ide u Urugvaj
Propeler ide u Urugvaj (MFF)

Film "Kašnjenje" urugvajskog redatelja Rodriga Plá dobitnik je glavne nagrade "Propeler Motovuna" ovogodišnjeg Motovun film festivala.

Nagrada "Bauer" za najbolji film u regiji pripao je filmu "Klip", mlade srpske redateljice Maje Miloš, nagradu "FIPRESCI" dobio je film "Igra" ("Play"), švedskog redatelja Rubena Östlunda, a za najbolji kratki film nagradu je dobio nizozemski film "Slonovske noge" ("Elephant Feet") redatelja Dana Geesina.

Film "Kašnjenje" je, navodi se u obrazloženju odluke, nagrađen zbog svoje humanosti i nježnosti te ekspresivne i emotivne priče o obiteljskoj ljubavi koja je snimljena s izvanrednim redateljskim vještinama.

"Kašnjenje" je obiteljska priča o senilnom ocu koji stalno zaboravlja stvari, a njegova kći Maria o svemu brine sama, malo spava i previše radi. Istovremeno se vole, a istovremeno se ne mogu podnijeti. Maria na koncu svog oca odvodi u starački dom kako bi se bolje brinula o svojoj djeci. No, otkriva da je previše siromašna da bi si priuštila očev smještaj u domu, a opet prebogata da bi se kvalificirala za socijalnu pomoć.

O glavnoj nagradi "Propeleru Motovuna" odlučivao je žiri u sastavu Simon Perry, Jagoda Kaloper i Ruth Bradley.

Debitantski film srpske redateljice Maje Miloš "Klip" nagradu "Bauer" dobio je, kaže se u obrazloženju, za izuzetnu autentičnost i autorsku beskompromisnost u tretiranju bolnih psiholoških trauma aktualne tranzicijske stvarnosti.

Film, za koji sama redateljica kaže da je to "sex, ljubav i turbofolk", prikazuje realni tinejdžerski svijet na rubu beogradskog predgrađa. To su tinejdžeri koji su stalno na tulumima, nadrogirani i pijani, te prolaze kroz pakao života a da toga nisu ni svjesni.

"Film vješto bira prikladan način da vrlo direktno komunicira s frustracijama i dilemama mlade generacije filmske publike", stoji u obrazloženju žirija u sastavu Pjer Žalica, Nikola Vukčević, Marija Škaričić, Arta Dobroshi, Vladimir Blaževski, Karpo Godina i Svetozar Cvetković.

Film "Klip" je nagradu osvojio u konkurenciji s hrvatskim filmom "Ljudožder vegetarijanac" Branka Schmidta i slovenskim filmom "Izlet" u režiji Nejca Gazvode.

U obrazloženju nagrade "FIPRESCI" filmu "Igra" ("Play"), švedskog redatelja Rubena Östlunda, kaže se da je taj film upečatljiv i složen prikaz suvremene Europe, prelomljen kroz prizmu odnosa moći najmlađih generacija u najrazvijenijoj od demokracija. "Izvrsno tempiranom naracijom dječačke odiseje u kapitalističkom svemiru Östlund se dotiče svih njegovih boljki a formalna izvedba u potpunosti uspijeva obuhvatiti sve dimenzije trenutačno najosjetljivijih tema zapadne civilizacije," navodi se u obrazloženju žirija kojeg su činili Vladan Petković, ima Simić i Dejan Trajkoski.

Nagrade su dobitnicima uručene večeras.

Pobjednici ostalih nagrada proglašeni su prije, pa je tako nagrada "Maverick" ove godine pripala kultnom britanskom redatelju Terenceu Daviesu, dok su nagradu "50 godina" dobili Veljko Bulajić i Lordan Zafranović.

Ovogodišnji, 15. Motovun film festival je u glavnom programu prikazao 22 filma odabrana između stotina naslova recentne svjetske kinematografije.

01.08.2012. 22:15:00
http://metro-portal.hr/kasnjenje-dobilo-propeler-motovuna/73019/