Metro-portal.hr

objavljeno 23.02.2013. 03:26:00
SVI NA KONKLAVU

Kardinali se moraju pojaviti na konklavama

Ukoliko bilo tko od pozvanih kardinala odgovori kako istodobno ima drugih obveza, to se neće uzeti kao valjana isprika

Nema ispričnica, svi moraju doći
Nema ispričnica, svi moraju doći (Shutterstock)

Vatikan je u petak objavio kako kardinali moraju prisustvovati konklavama koje će omogućiti izbor novoga Pape, bez obzira na to što ih udruge bivših žrtava svećenika pedofila pokušavaju spriječiti u tome

'To je obveza, sastanak kojemu moraju prisustvovati svi kardinali. Ni uz kakvu izliku ne smiju izbjeći ovu obvezu', rekao je na konferenciji iza novinare glasnogovornik Svete Stolice, otac Federico Lombardi. U nekoliko su zemalja, među kojima su SAD, Belgija i Irska, udruge bivših žrtava svećenika pedofila koje optužuju crkvenu hijerarhiju da je štitila svećenike, izvršile pritisak na određene kardinale, pokušavši ih spriječiti u odlasku u Rim.

Među njima je i kardinal losangeleske nadbiskupije Roger Mahony kojemu su oduzete sve ovlasti, od administrativnih do mogućnosti da predvodi javna slavlja. Kardinal Mahony je zajedno s ostalim crkvenim čelnicima svojedobno pokušao zaštititi svećenike pedofile. 

Sličan je slučaj s bivšim nadbiskupom Philadelphije Justinom Francisom Rigalijem, belgijskim kardinalom Godfriedom Danneelsom te irskim kardinalom Seanom Bradyjem. Ukupno 117 kardinala mlađih od 80 godina ima pravo glasa, no dio ih, zbog zdravstvenog stanja, neće prisustvovati konklavama. 

'Ukoliko bilo tko od pozvanih kardinala odgovori kako istodobno ima drugih obveza, to se neće uzeti kao valjana isprika', rekao je Lombardi.

23.02.2013. 03:26:00
http://metro-portal.hr/kardinali-se-moraju-pojaviti-na-konklavama/76646/