Metro-portal.hr

objavljeno 04.07.2010. 14:00:00
POLITIKA

Karamarko uvjeren u uspjeh antimafijaške koalicije sa Srbijom

Čelnik hrvatskog MUP-a je istaknuo kako organizirani kriminal i terorizam nisu problem samo Hrvatske i Srbije, već i drugih njima susjednih država

tomislav karamarko
tomislav karamarko (Goran Mehkek/CROPIX)

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko izjavio je za list "Politika" od nedjelje da će osnivanje Regionalnog centra za borbu protiv organiziranog kriminala biti odgovor ministarstava unutarnjih poslova Hrvatske i Srbije na povezivanje kriminalnih skupina u regiji, te dodao kako države regije trebaju udružiti svoje snage u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma.

>> Dovršen antimafijaški zakon

Karamarko je u intervjuu tom beogradskom dnevniku izrazio zadovoljstvo načinom na koji je u medijima i javnosti prihvaćena najava osnivanja tog centra, jer će, kako je rekao, pozitivna medijska prezentacija utjecati na odluku i drugih država regije "da se pridruže našoj antimafijaškoj koaliciji".

"Realno je očekivati da će aktivnosti tog centra na prostorima Hrvatske i Srbije utjecati na dislociranje kriminalnih grupa i njihovih aktivnosti na prostore drugih država. Nama nije cilj da, pod navodnicima, protjerujemo kriminalce, već da u potpunosti onemogućimo njihove kriminalne aktivnosti i zato su nam kao partneri potrebne ostale države u regiji", ukazao je Karamarko.

Ministar je istaknuo kako organizirani kriminal i terorizam nisu problem samo Hrvatske i Srbije, već i drugih njima susjednih država te da su to dovoljno snažni argumenti za udruživanje snaga u borbi protiv tog zla. Govoreći o dosadašnjoj suradnji u razmjeni informacija, naveo je kako su rezultati najvidljiviji u rješavanju teških ubojstava suvlasnika "Nacionala" Ive Pukanića i njegovog suradnika Nike Franjića, kao i pljačke Hrvatske pošte u Splitu.

>> Hrvatska i Srbija potpisale međusobni sporazum o izručenju

"Također, i u aktualnom slučaju Kalinić-Simović kriminalističko istraživanje ide u dobrom smjeru. Između ostalog, zahvaljujući i razmjeni informacija zasnovanoj na punom povjerenju. Vjerujem da će nas to dovesti do rješavanja nekih teških zločina u kojima su akteri pripadnici 'zemunskog klana'", istaknuo je on.

Upitan očekuje li da će biti prigovora izručenju Sretka Kalinića Srbiji, s obzirom na to da je on, kako se sumnja, počinio ubojstvo i na teritoriju Hrvatske, naveo je kako s tim u vezi ne očekuje teškoće. "Ne očekujem posebne teškoće u vezi s izručenjem Sretka Kalinića, ali nezahvalno je bilo što prejudicirati. Prepustimo nadležnom sudu da donese odluku", zaključio je Karamarko. (hina/metro-portal)

04.07.2010. 14:00:00
http://metro-portal.hr/karamarko-uvjeren-u-uspjeh-antimafijaske-koalicije-sa-srbijom/43925/