Metro-portal.hr

objavljeno 16.03.2013. 21:23:00
POREZ NA UŠTEĐEVINU

Kaos na Cipru - stanovnici opsjedaju bankomate i podižu novac

Poznavajući Linićev moto "kud ja prođem, tu trava ne raste" - mogli bismo i mi očekivati slične zamisli

Za očekivati je da će ciparski ministar financija nadahnuti i našeg

Danas su ministri financija eurozone i Međunarodni monetarni fond odobrili paket pomoći za Cipar u vrijednosti od deset milijardi eura, pod uvjetom da Cipar uvede stroge poreze na bankovne depozite. Očekuje da će ovaj porez prikupiti 5,8 milijardi eura, piše portal B92.net. 

Pred bankomatima širom zemlje stvoreni su redovi, jer su ljudi pohitali povući novac kako bi izbjegli jednokratni porez na depozite. Prema najavi, stanovnici s 100.000 eura na računima morat će platiti jednokratni porez od 6,75 posto, dok će oni koji imaju više od te sume izgubiti 9,9 posto od ukupnog iznosa na računu. 

Ciparske kooperativne banke su danas zatvorile svoja vrata nakon što su štediše pohrlile u podružnice banaka nastojeći zaštititi svoj novac. 

Za razliku od komercijalnih banaka koje su tijekom vikenda zatvorene, kooperativne banke obično rade subotom. Ciparski ministar financija branio je odluku o uvođenju poreza. "Ovo je bila najmanje štetna opcija. Nastojimo zaštititi zemlju od potpunog bankrota", ukazao je Michalis Sarris.

Vijest o uvođenju poreza na bankarske depozite izazvala je šok kod većine ljudi, s obzirom na nedavna snažna uvjeravanja ciparskog predsjednika  Nicosa Anastasiadesa da neće prihvatiti sporazum koji bi predviđao da štediše banaka sudjeluju u gubicima.

16.03.2013. 21:23:00
http://metro-portal.hr/kaos-na-cipru-stanovnici-opsjedaju-bankomate-i-podizu-novac/77085/