Metro-portal.hr

objavljeno 28.08.2011. 10:58:36
OPREZ

Kancerogeni mirisi i omekšivači vrebaju iz sušilica rublja

Najopasnije je vrijeme sušenja kad i popularni tekući detrdženti ispuštaju kancerogene tvari

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (DeviantArt)

Istraživanja su otkrila da mirisni proizvodi za rublje mogu ispuštati kancerogene kemikaliji u sušilici za rublje. "Koktel" kemikalija je pronađen je u zraku prilikom ispuštanja iz otvora tijekom sušenja, uključujući i popularne tekuće deterdžente, kao i ostale mirisna sredstva. 

Iako je istraživanje provedeno u SAD-u, njegovi autori smatraju da je ista situacija i u drugim domovima širom svijeta. Ove kemikalije uzrokuju glavobolje, napade astme, pa čak i teže poremećaje zdravlja.

Istraživanje je prodvodila profesorica Anne Steinemann, koja se bavi proučavanjem zagađivača okoline na Univerzitetu Washington u Seattleu. Analizirani su plinovi koji su izlazili iz sušilice, kada je sušenje bilo već pokrenuto i kada su dodani deterdžent i mirisi.

Analiza plinova je otkrila više od 25 organskih spojeva, uključujući i sedam opasnih zagađivača zraka. Od toga dvije suspstance, acetaldehid i benzen, su proglašene kancerogenima u SAD-u. Tijekom istraživanja je testirano 25 proizvoda i svi oni su ispuštali najmanje jedan kemijski spoj koji je proglašen opasnim. 

Istraživanje je objavljeno u časopisu "Air Quality". Profesorica Steinemann je napomenula da, dok je javni interes usredočen na smanjenje zagađenosti iz automobila i industrije, ni rizici iz domaćinstva ne smiju biti zaboravljeni.

28.08.2011. 10:58:36
http://metro-portal.hr/kancerogeni-mirisi-i-omeksivaci-vrebaju-iz-perilica-rublja/62644/