Metro-portal.hr

objavljeno 12.06.2009. 16:17:22

Kampanja za 'zeleniju elektroniku'

Greenpeace ocjenjuje kompanije prema ekološkom pristupu proizvodnji elektronike

(MWN)

Bilo bi logično da kompanija s 'voćnim' imenom bude ekološki nastrojena, zar ne? Prema ocjenama Greenpeacea, Apple, proizvođač iPoda, iPhonea i Mac računala, opravdano nosi svoje ime jer se nalazi na vrhu elektroničke 'zelene lige'.

Greenpeace svoje procjene temelji na materijalima koje proizvođači koriste u proizvodnji, te opsegu u kojem recikliraju ostatke i stare proizvode. Prema izvješću koje izlazi 30. lipnja cijeli elektronički sektor pokazuje dobar napredak. "Sudeći po intenzivom trudu koji su kompanije uložile može se zaključiti kako se kreću prema 'zelenijem' poslovanju", kaže Casey Harrell, Greenpeaceov stručnjak za elektroniku.

Na vrhu popisa nalaze se proizvođači mobitela Nokia i Sony Ericsson. "Razlog tomu je taj što je lakše izbaciti štetne kemijske spojeve i materijale iz proizvodnje mobitela nego prijenosnih računala ili televizora", objašnjava Harrell.

Apple se u zadnje vrijeme zaista trudi da iz svojih proizvoda izbaci štetne spojeve, osim u slučaju napajanja za Mac-ove, to je još uvijek 'crna točka', ali drugi proizvođači računala kotiraju prilično loše. "Hewelett-Packard, Lenovo i Dell obvezali su se da će do kraja 2009. godine iz uporabe izbaciti toksične materijale kao što je PVC, ali već sada krše to obećanje", kaže Harrell.

No, pritisak koji vrši Greenpeace ipak daje rezultate. Primjerice Philips, koji je na projašnjim procjenama dobivao loše ocjene, obvezao se da će reciklirati svoj elektronički otpad. Na dnu ljestvice nalazi se Nintendo koji Greenpeaceu odbija dopustiti uvid u podatke o proizvodnji.

Okretanje prema zelenijoj proizvodnji u elektroničkim korporacijama ima mnogo smisla, a prema Harrellovim tvrdnjama "Apple zna da ekološki prihvatljiva računala štede novac. Lakše je i jeftinije reciklirati zelena računala koja korisnici mijenjaju po principu staro za novo, a i više takvih komponenti može se ponovo koristiti."

A iPhone? I trenutna i nova verzija, koja uskoro stiže na tržište, je u potpunosti prihvatljiva, odnosno u njima nema nikakvih otrovnih spojeva.

Geografski gledano, Europska unija je po tom pitanju daleko ispred SAD-a i Kanade koji nemaju nikakve zakonske obveze niti sustave financiranja za sigurno odlaganje i recikliranje toksičnog elektroničkog otpada.

Više informacija o ekološki prihvatljivim elektroničkim proizvodima možete pronaći na Greenpeaceovom webu za 'zeleniju elektroniku' - CoolIT.

Piše: Elisabeth Braw, Metro World News - San Francisco
12.06.2009. 16:17:22
http://metro-portal.hr/kampanja-za-zeleniju-elektroniku/18805/