Metro-portal.hr

objavljeno 17.03.2012. 11:22:37
KELTSKE PIJANKE

Kamo na proslavu St. Patrick's Daya u Zagrebu

Širom svijeta danas se toče slapovi irske pive i hoda unaokolo u zelenom, pa tako i u Zagrebu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (FreeDigitalPhotos)

Suprotno uvriježenom vjerovanju ljubitelja pive, današnji je dan katolički blagdan koji slavi Sv. Patrika, irskog sveca koji je trideset godina širio kršćanstvo po Irskoj u prvoj polovici 5. stoljeća.

Koristio je djetelinu kako bi lokalnim Keltima objasnio ideju Svetog Trojstva, i za sve to je proglašen svecem zaštitnikom Irske. Naravno, kako to u povijesti obično biva, ironično je da Sveti Patrik uopće nije bio Irac, već britanski aristokrat kojeg su sa 16. godina oteli gusari i odveli u Irsku.

Godinama je radio kao pastir, a legenda kaže da mu se jednog dana obratio Bog i nagovorio ga da postane svećenik i širi kršćanstvo.

U cijelom svijetu na današnji se dan održavaju parade u njegovu čast, uz obavezne zelene šešire i irske zastave, koje su ipak popularnije van Irske nego u njoj, jer mladi baš i ne vide neki specijalno pametan razlog za maškare, nego se radije posvećuju Guinessu i Jamesonu.

I Zagreb već godinama nije imun na čari Sv. Patricka, pa evo gdje se možete proveseliti i dobro zaružiti s ekipom:

Najveći party je u Boogaloou uz domaće vesele Irce, Belfast Food. Party počinje u 21 sat, upad je 50/70 kuna, pive k'o u priči ... Piksiebneri će sigurno napuniti Hard Place, početak je u 21 sat, upad 25 kunića. Belgijska pivnica HopDevil također organizira party, pive naravno ima u svim varijantama ... Me Gusta kraj Horvaćanske organizira Jameson party s povoljnim cijenama cuge, Route 66 ima KAMO SUTRA i DJ Kizombija, uz prigodnu ponudu pive.

I ostali gradski kafići organiziraju večeri pive i whiskeya, pa samo malo prolunjajte gradom i pronaći ćete nešto po svom ukusu.

Prvi puta se party organizira i na otvorenom, nakon zagrijavanja u petak danas na Trgu Francuske republike nastupaju:

U2 Tribute, Celtic Rhythm, Carpatjia, Irish Maiden, Slip, Celtic Fantasy, Ozana, Tribute to Forgotten Times, Mac Ieinn, Begalta, Noreia


17.03.2012. 11:22:37
http://metro-portal.hr/kamo-na-proslavu-st-patricks-daya-u-zagrebu/69193/