Metro-portal.hr

objavljeno 20.01.2014. 11:25:00
WTF?!

Kamen na Marsu zbunio znanstvenike

Pristalice teorija zavjera došli su na svoje - NASA je službeno potpuno zbunjena kamenom koji se našao tamo gdje ga nije bilo

Otkud kamen, pitaju se znanstvenici
Otkud kamen, pitaju se znanstvenici (NASA)

NASA je podsjetila javnost na rover Opportunity koji se već deset godina vozika Marsom i to na način koji je malo zatekao entuzijaste teorija zavjera. Naime, objavljene su dvije fotografije puteljka kojim se Opportunity kretao pred mjesec i pol dana i pred par dana.

Sve bi bilo u redu da se nasred puta nije ispriječio kamen veličine ljudske šake, koji je nakon pregleda starije snimke postao hit i dobio ime Pinnacle Island. Naime, kamena tamo pred šest tjedana nije bilo.

Stručnjaci NASA-e ostali su potpuno zbunjeni, ne shvaćajući kako se to moglo dogoditi. Nekoliko je ideja bačeno na stol, a prva je da je kamen tamo odbacio sam Opportunity kad se okretao nedaleko od tog mjesta.

Drugi mogući razlog, koji baš i nije pretjerano vjerojatan, barem tako priznaje i sama NASA, jest mogućnost da je u blizini pao meteorit koji je odbacio kamen na novo mjesto.

I jedna i druga teorija su prilično nategnute, a treba li reći da teorije zavjere oduvijek tvrde da na Marsu ima života, pa ovo smatraju pokušajem uspostavljanja kontakta. 

20.01.2014. 11:25:00
http://metro-portal.hr/kamen-na-marsu-zbunio-znanstvenike/82803/