Metro-portal.hr

objavljeno 27.09.2010. 19:41:14
BEZ KOMENTARA

Kalmeta: Premijerka ima pravo birati svoje ministre

Božidar Kalmeta ne zna hoće li ostati na svojoj dužnosti, a glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić kaže da će najavljene promjene osnažiti vladu

Božidar Kalmeta
Božidar Kalmeta (Nikola Vilić/Cropix)

Božidar Kalmeta izjavio je danas da predsjednica vlade Jadranka Kosor ima pravo birati svoje suradnike i ministre.

Na novinarsko pitanje hoće li on ostati na dužnosti ministra mora, Kalmeta je kazao kako to "ne može komentirati".

Stvar je potpuno jasna. Premijerka Kosor ima pravo birati suradnike i ako tako odluči, učinit će što misli da je najbolje, kazao je Kalmeta.

Bačić: Promjene će osnažiti rad vlade

HDZ-ov glavni tajnik Branko Bačić izjavio je danas kako je najava Jadranke Kosor o mogućim promjenama na tragu onoga što ona i vlada u cjelini čine u bržoj provedbi programa gospodarskog oporavka i kvalitetnijem završetku pregovora s Europskom unijom te istrajavanju vlade u borbi protiv korupcije.

Predsjednica vlade je novinarima (za boravka u SAD-u) izjavila kako promišlja o pojedinim kadrovskim promjenama i osvježenjima (u vladi) do kraja godine, pojasnio je Bačić novinarima u sjedištu stranke. Dodao je da te promjene idu za tim da se osnaži rad vlade i da se "svi oni stupovi koji čine rad vlade što kvalitetnije i brže provode kako bi i rad vlade bio što uspješniji".

Na pitanje imaju li te najave veze s istupima Damira Polančeca i nagađanjima da će najmanje dva ministra izgubiti svoje fotelje, Bačić je odgovorio da najava predsjednice vlade apsolutno nema nikakve veze s izjavama odvjetnika u Hrvatskoj, već je to na tragu daljnjeg snaženja i jačanja vlade. Sve ostalo su spekulacije i nemaju veze s najavama i izjavama pojedinih odvjetnika u Hrvatskoj, kategoričan je Bačić.

Na novinarski upit u kojim bi ministarstvima najprije moglo doći do promjena, Bačić je odgovorio da "niti predsjednica vlade, ni Predsjedništvo stranke nije razgovaralo, niti se u (premijerkinoj) izjavi govorilo o konkretnim imenima''.

Na upit o istupima riječkog SDP-a koji optužuje vrh HDZ-a i premijerku da su se udružili u kriminalnu organizaciju i da su znali za afere u državnim tvrtkama, Bačić je naglasio da Željko Jovanović iz dana u dan klevetama bjesomučno napada HDZ.

''Mi to tumačimo kao nervozu u redovima SDP-a zbog toga što je u izjavi predsjednice vlade bilo riječi o tome da će imena koja su sudjelovala u aferi Daimler, a vezuju se uz bivše dužnosnike SDP-ove Račanove vlade vrlo brzo izaći na svjetlo, pa će se znati tko je dobio mito u toj aferi.''

Odgovarajući na upit kada će biti objavljena imena iz afere Daimler, Bačić je rekao da predsjednica vlade ne može objavljivati imena, jer je to posao pravosudnih institucija. (hina/metro-portal)

27.09.2010. 19:41:14
http://metro-portal.hr/kalmeta-premijerka-ima-pravo-birati-svoje-ministre/48803/