Metro-portal.hr

objavljeno 18.09.2013. 17:23:09
FESTIVAL KNJIGE

KaLibar bestiVal u Zadru

Ovaj festival jedan je u nizu pokušaja da se književnosti vrati značaj i da se promovira kritička misao, riječ i literatura.

Sjajna ideja, nadamo se i izvedba
Sjajna ideja, nadamo se i izvedba (ZaPis)

Kalibar bestival je bestival književnosti i kvalitete koji će se održati u Zadru u posezoni na otvorenoj sceni Kazališta lutaka Zadar od 19. do 21. rujna 2013. Već i odrednica festivala koji se naziva bestival ambiciozno jamči kvalitetu, a vi izvolite provjeriti.

Na bogatoj list gostiju festivala koji stižu u Zadar su: Damir Avdić (koncert HR praizvedba albuma Human Reich), Mima Simić, Suzana Matić, Drvena Marija (koncert), Marko Tomaš (premijera knjige), Ivo Balenović, Nora Verde, Kristian Novak, Emir Imamović Pirke, Antonio Barišić, Sinan Gudžević (premijera knjige), Predrag Lucić i Boris Dežulović.

Organizatori: Algoritam i ZaPis + partneri

Pokretači Bestivala Kruno Lokotar, umjetnički ravnatelj i urednik Algoritma, Želimir Periš, član ZaPisa i jedan od pisaca čija će zbirka priča Mučenice biti predstavljena prvog dana festivala i Stanislava Nikolić Aras, članica udruge ZaPis tvrde: „Zadar je grad bogate književne tradicije čiji ugled pomalo blijedi. Ovaj festival jedan je u nizu pokušaja da se književnosti vrati značaj i da se promovira kritička misao, riječ i literatura."

Bestival će se događati na otvorenom u prostoru dvorišta Kazališta lutaka Zadar, na otvorenom kako bi sve bilo dostupnije građanima i namjernicima. Festival je mjesto susreta, razmjene ideja i nadahnuća, dijaloga i upoznavanja. Osim promocija novih knjiga, čitanja i rasprava, svake večeri događat će se i koncerti.

Bestival će popratiti i prigodna prodaja knjiga na licu mjesta.

Program prvog dana, 19. rujna, četvrtak

Predstavljanje knjige Mučenice Želimira Periša, zadarskog autora koji obećava i ispunjava obećanja i očekivanja, voditelja radionica kreativnog pisanja i dobrog pokretačkog duha ZaPisa. Kroz ulomke će predstaviti svoju sagu o Ženi. Sudjeluju: Gabrijela Ivanov, voditeljicom portala Vox Feminae i Kruno Lokotar, urednik knjige.

Na književnoj večeri Mučenice live družit ćemo se s autoricama. Moderiraju: Mima Simić i Stanislava Nikolić Aras.

O temama koje intrigiraju autorice, okolnostima, problemima, uspjesima čitat i govorit će:

  • Suzana Matić, posljednjih šest godina kao Tessa K. vodi internetsku stranicu Samosanacije, koja je intimni dnevnik nepoznate lirkinje, pisan na nejasnom rubu između poezije i proze. Objavila je vrlo zapaženu knjigu Samosanacije.

  • Iva Pejković, objavila je roman Mačka u čizmama, urednica je portala ezadar i piše za blogosferu Večernjeg lista.

  • Nora Verde, autorica romana Posudi mi smajl i upravo objavljenog Do isteka zaliha

  • Stanislava Nikolić Aras, zadarska pjesnikinja i nagrađivana kratkopričačica

  • Osim ulomaka njihovih djela biti će pročitani i ulomci iz knjige Vide Borš Humor, a ne tumor, pokojne autorice koja je svojim zapisima o iskustvu borbe s rakom pobijedila smrt, a prihod čije knjige se usmjerava za edukaciju o raku.

Ženska večer, nazovimo je tako, bit će okrunjena koncertom grupe Drvena Marija, a nakon toga se održava afterparty u Caffe Galeriji Đina: DJ Hunter S. Tomaš: Strah i prijezir u Zadru, trash and roll party.

Program drugog dana, 20. rujna, petak

Otvaranje prodajne izložbe Karika(tura) koja nedostaje Marija Jurjevića u caffe galeriji Đina.

Premijerno predstavljanje zbirke pjesama Bulevar narodne revolucije mostarsko-splitsko-nebeskog pjesnika Marka Tomaša, uz svesrdno odmaganja Krune Lokotara i Predraga Lucića.

Potom, rafalno čitanje nazvano Narodna revoluciju live, izvode

  • Ivo Balenović, autor romana Metastaza, Ljudožder vegetarijanac, hitova i hit filmova Branka Schmidta i 2084. Kuća velikog jada

  • Kristian Novak, autor romana Črna mati zemla koji je pomakao granice Međimurja do srca čitatelja i povisio standarde domaće proze

  • Emir Imamović Pirke, pisac, urednik, scenarist, direktor festivala Fališ, šibenski barba i... sve.

  • Antonio Barišić, šibenski autor friškog romana o prijateljstvu i ratu Srest ćemo se opet

  • Igor Eškinja, ZaPisovac, autor romana Balada o impali i starom leopardu

Koncert: hrvatska premijera novog albuma Damira Avdića kojega možete besplatno skinuti: Human Reich,!

After, ponovo Caffe Galeria Đina, DJ Nikolina Dolfić

Program trećeg dana, 21. rujna, subota

21. rujna, u subotu treća je i zadnja večer bestivala i fiestivala!

Od 18 h otvorenje izložbe Mučenice, Kapetanova kula: kako različiti autori/ce vide temu ženskog mučeništva!

Predstavljanje knjige Sinana Gudževića Protiv svih nastava - Parodije Predraga Lucića, o enciklopedističkoj trilogiji od 1800 stranica; sudjeluju: autor, Predrag Lucić, Kruno Lokotar

Melodije sela i Bruxellesa - Predrag Dežulović i Boris Lucić

After - DJ BestiVal United - Caffe Galerija Đina

18.09.2013. 17:23:09
http://metro-portal.hr/kalibar-bestival-u-zadru/80544/