Metro-portal.hr

objavljeno 13.07.2018. 20:01:00
ZNATE LI?

Kakvi su muškarci najbolji za brak?

Broj muškaraca koji su se vjenčali i ostali u braku, povećali su se sa svakim porastom ukupne inteligencije unutar pet dobnih skupina koje su proučavane

Kakvi se traže?
Kakvi se traže? (Arhiva)

Inteligencija partnera izravno utječe na sposobnost veze da preživi i podupre potomstvo, što definitivno ima svoju težinu u odabiru partnera iz evolucijske perspektive.

Drugi aspekt koji utječe na trajan odnos: pametniji muškarci općenito imaju veći dohodak i to ih čini atraktivnijima.

Istraživanje se oslanjalo na podatke o regrutiranju i vojnim obvezama od gotovo 200.000 finskih muškaraca, od 18 do 45 godina. Inteligencija je procijenjena testom od 120 elemenata koje su muškarci rješavali nakon ulaska u finske obrambene snage.

Istraživači su pronašli vezu između inteligencije i bračne povijesti. Broj muškaraca koji su se vjenčali i ostali u braku, povećali su se sa svakim porastom ukupne inteligencije unutar pet dobnih skupina koje su proučavane. Najmlađa skupina najsnažnije je pokazala taj učinak.Kada su ih u početku ispitivali, dvije trećine muškaraca bili su samci. Zatim su našli grupu oženjenih muškaraca koji su odgovarali njihov dobi i regiji.

Obje grupe su praćene tijekom petogodišnjeg razdoblja, a istraživači su promatrali bračno stanje, prihode, automobile u vlasništvu i druge faktore. Muškarci su također morali rješavati još jedan test inteligencije, koji je mjerio numeričke, verbalne i neverbalne sposobnosti.

U drugim zanimljivim zaključcima, znanstvenici su otkrili da se verbalna inteligencija odnosi na vjerojatnost vjenčanja, budući da bolji govornik lakše privlači partnerice

Ukupna intelektualna sposobnost jednako se odnosi i na razvod braka.

Viša inteligencija znači sposobnost izbjegavanja raspada braka izražavanjem i raspravljanjem o osjećajima, prema istraživačkom timu.

S druge strane, studije pokazuju da i inteligentne žene imaju stabilnije i dugotrajnije brakove.

Prema istraživanju, veću mogućnost dobrog braka imaju i muškarci s novijim i većim automobilima. Možda da bi mogli voziti u njemu više djece.

13.07.2018. 20:01:00
http://metro-portal.hr/kakvi-su-muskarci-najbolji-za-brak/113221/