Metro-portal.hr

objavljeno 23.02.2018. 16:31:00
ZANIMLJIVO

Kakvi klinci će zarađivati najviše

Najviši dohodak imala su "nestašna djeca" - djeca koja su kršila pravila i prkosila roditeljskom autoritetu, zarađivala su najviše kao odrasli

Budite nestašno dijete, bit će loveee :)
Budite nestašno dijete, bit će loveee :) (Shutterstock)

Djecu odgajamo da budu pametna, dobra i - da zarade nešto u životu, naravno. No, kakvo dijete treba biti da bi kao odrastao čovjek moglo reći - život mi je sjajan, fino zarađujem, uživam i sretan sam?

Čak su i istraživači bili iznenađeni kad su saznali koja su djeca kao odrasli zarađivala najviše novca. Zamislite da vas pitaju da uđete u šesti razred osnovne škole i pokušate predvidjeti koji će učenici imati najveće prihode kao odrasli. Koju djecu biste izabrali?

Onu koja vole učiti i imaju najbolje ocjene? Oni koji su poslušni i uvijek žele 'ići niz dlaku' učitelju? Atletsku djecu koja aktivno treniraju? Ako biste izabrali jednu od ovih grupa, pogriješili biste.

Prkosna djeca koja krše pravila bila bi najbolji izbor, prema studiji koja je trajala čak 40 godina i objavljena je u Developmental Psychology.

Godine 1968. istraživači su počeli proučavati 12-godišnje učenika koji su tada  bili u šestom razredu. Gledali su njihovu inteligenciju, karakter, ponašanje i socioekonomskog status njihovih roditelja.

Zatim, 40 godina kasnije, ponovno su ih pronašli. Nije iznenađujuće, učenici koje su učitelji opisali kao "studiozne i vrijedne", imali su veće izglede za prestižne poslove. No, oni nisu najviše zarađivali kao odrasli.

Najviši dohodak imala su "nestašna djeca". Djeca koja su kršila pravila i prkosila roditeljskom autoritetu, zarađivala su najviše kao odrasli.

Autori misle da je jedan od razloga, zbog kojeg su takva djeca postala odrasli ljudi s najvećim dohotkom,  leži u činjenici što se nisu bojali pregovarati o višim plaćama ili povišicama.

Autori sugeriraju još jedan mogući razlog to što oni cijene natjecanje. Umjesto da se brinu o tome hoće li se slagati s drugima, oni su više zainteresirani u napredovanju u svojim ciljevima. 

Autori nisu mogli isključiti ni činjenicu da su neki od onih s visokim dohotkom mogli neetički zarađivati za život. No, studija nije pronašla nikakve dokaze da su sudionici bili uključeni u ovu vrstu ponašanja.

23.02.2018. 16:31:00
http://metro-portal.hr/kakvi-klinci-ce-zaradjivati-najvise/110506/