Metro-portal.hr

objavljeno 19.09.2020. 18:01:00
SAVJETI

Kako se boriti s kabinskom groznicom iliti - karantenom

Ako upotrijebimo naše zdrave mehanizme za suočavanje, iz ove ćemo krizne situacije izaći još jači nego prije, vjerujte nam

Nije dobro da ste stalno doma...
Nije dobro da ste stalno doma... (Arhiva)

Korona nas je stjerala u ugao i ne možemo van - u vrijeme kada se vaš dom pretvorio i u teretanu, kafić i restoran, čini se gotovo nemogućim izliječiti se od depresije ili, kako je ponekad zovu - kabinske groznice.

Labinska groznica je pojam koji su skovali pomorci i ostali koji moraju provoditi svoje vrijeme u skučenim prostorima, no zapravo se radi o raznim stanjima - od anksioznosti do depresije u svim mogućim varijantama.

No, kako god vam to zvučalo, možete puno toga učiniti u slučaju da ste osjećate zarobljeno među svoja četiri zida u bilo kojem slučaju...

Budite kreativni - kreativnost može smanjiti depresiju, tjeskobu ili stres. Razmislite o stvaranju nečeg novog, bavljenju slikanjem, bojanjem, pisanjem dnevnika i slično.

Izrazite malo zahvalnosti - jedan od načina je pokretanje dnevnika zahvalnosti i identificiranje pozitivnih strana u vašem životu.

Odredite raspored - koliko god oslobađajuće bilo nositi trenirke cijeli dan ili pričekati zadnji trenutak da se izvučete iz kreveta i u svoj improvizirani kućni ured, važno je stvoriti rutinu za svoju novu normalu. Stvorite svakodnevnu strukturu koja uključuje brigu o potrebnim zadacima, ali uključuje i intelektualnu i fizičku stimulaciju. Kada ste u zatvorenom prostoru, to zapravo djeluje ograničeno i na vaš um i na tijelo.

Usredotočite se na budućnost - ništa ne traje vječno. Iako se može činiti da vaš nalet kabinske groznice nikada neće nestati, važno je napraviti korak unatrag i shvatiti da na kraju tunela ima svjetla.

Zapamtite, ovo je privremeno i proći će. Ako upotrijebimo naše zdrave mehanizme za suočavanje, iz ove ćemo krizne situacije izaći još jači nego prije, piše Real simple.

19.09.2020. 18:01:00
http://metro-portal.hr/kakp-se-boriti-s-kabinskom-groznicom-iliti-karantenom/127563/