Metro-portal.hr

objavljeno 22.05.2014. 13:10:00
HIDRATACIJA

Kako znati da vas tijelo traži još vode?

Žeđ je uobičajeni signal tijela da želi više vode, no osim toga ima i nekih suptilnih znakova koji vas trebaju odvesti do pune čaše vode

Nije samo žeđ znak da vam treba vode
Nije samo žeđ znak da vam treba vode (FreeDigitalPhotos)

Hidratacija organizma vrlo je važna za zdravlje, ali nije žeđ jedini znak da bi trebali prošetati do kuhinje i natočiti čašu vode. Greg Justice, poznati fiziolog je u časopisu Woman's Health dao još neke simptome kojima vam tijelo daje do znanja da mu je potrebno vode. 

Dva ćete znaka prepoznati kad posjetite WC, jer vrlo žuta boja urina govori da je u njemu previše otpadnih tvari koje se teško izlučuju iz organizma. Normalna boja urina je gotovo prozirna, a ako ne pijete dovoljno vode, toksini će ostati u tijelu.

Drugi je znak zatvor, jer voda pomaže protoku tvari kroz crijeva i van tijela, stoga, u slučaju da nema dovoljno tekućine, nastaje zastoj u prometu.

Za kraj, kad tijelo gubi vodu, gubi i soli što je naročito osjetljivo za mozak koji te promjene odmah registrira i pokreće mehanizam glavobolje. Što vam više tekućine nedostaje, to je glavobolja jača jer se smanjuje volumen krvi, a u tom slučaju u mozak ne dolazi dovoljno kisika.

Sve to uzrokuje širenje krvnih žila u mozgu i glavobolja postaje sve nesnosnija. 

Stoga, kad primjetite neki od ova tri simptoma, trkom do prve slavine.

22.05.2014. 13:10:00
http://metro-portal.hr/kako-znati-da-vas-tijelo-trazi-jos-vode/85152/