Metro-portal.hr

objavljeno 11.05.2013. 15:01:00
PROCJENE

Kako znate da će vam dijete biti uspješno?

Odgovor na pitanje iz naslova je prilično jednostavan - kako piše i čita sa sedam godina!

Uči, malac, pisati i čitati :)
Uči, malac, pisati i čitati :) (Dreamstime)

Svi bismo željeli imati kristalnu kuglu i zaviriti u budućnost, ne bi li saznali hoćemo li mi ili naša djeca biti uspješni u životu. Za nas je možda malo kasno, no što se tiče djece, jedan je pokazatelj izgleda vrlo točan i precizan.

Ekipa znanstvenika iz Edinburgha analizirala je veliku britansku studiju koja je trajala 50 godina i obuhvatila preko 17 tisuća ljudi iz Engleske, Škotske i Walesa i zaključili su da se razinom sposobnosti koje imamo sa sedam godina može prilično kvalitetno predvidjeti sociekonomski status kad odrastemo.

Štoviše, ova se metoda pokazala točnijom od predviđanja na temelju obrazovanja, sociekonomskog statusa u djetinjstvu ili inteligencije. 

Cilj znanstvenika bio je provjeriti može li se ranim podučavanjem čitanja i matematičkih operacija utjecati na život van učionice i kako to utječe na kasniji položaj i status u društvu.

Istraživanje je potvrdilo njihovu ideju, jer je pokazalo da te vještine u ranom djetinjstvu vrlo snažno utječu na razne stvari u odrasloj dobi, primjerice s društvenim položajem 35 godina kasnije u životu. 

Što su djeca u dobi od sedam godina bolje čitala i računala, to su kasnije u životu bila uspješnija i bogatima, glasi zaključak istraživanja, pa ako vam je dijete mlađe od toga, navalite na učenje. 

11.05.2013. 15:01:00
http://metro-portal.hr/kako-znate-da-ce-vam-dijete-biti-uspjesno/78060/