Metro-portal.hr

objavljeno 10.08.2017. 20:01:00
BEZ PROBLEMA

Kako zaustaviti hrkanje

Svi hrčemo, neki manje, neki više, a osim što može naštetiti vašem braku, hrkanje ukazuje i na neke ozbiljnije zdravstvene probleme.

Kako riješiti problem hrkanja?
Kako riješiti problem hrkanja? (Arhiva)

Kad hrčemo, usta su nam otvorena, a grlo suho i može čak i peckati, što može biti znak niske razine kisika u krvi, kroničnih glavobolja, pretilosti, srčane mane ili začepljenih dišnih puteva.

Ako ste jedni od onih nesretnika koji sebe i svojeg partnera noću bude hrkanjem, iskušajte jedan od ovih savjeta. Neki se možda čine očiglednima, drugi zahtijevaju malo truda. Ali isplati se.

1. Spavajte na boku

Kad spavamo na boku, jezik je u ustima položen drugačije nego kad spavamo na leđima. To, naravno, nije opsno, ali onemogućava prodorne zvukove da izlaze iz našeg grla.

2. Izbjegavajte alkohol prije spavanja

Alkohol potiče dehidraciju što znači da će se grlo prije osušiti, a to će potaknuti hrkanje. Prije spavanja obavezno si uz krevet ostavite čašu vode.

3. Stanite pod vrući tuš

Tuširanje vrućom vodom pomaže očistiti dišne potove, a za najbolji učinak, dodajte malo eukaliptusovog ulja. Vrući tuš prije spavanja koristit će vašem zdravlju, higijeni, a i poštediti vas hrkanja.

4. Počnite vježbati

To je onaj dio koji od vas zahtijeva trud, ali mršavljenje može eliminirati hrkanje. Kad se udebljamo, udeblja nam se i vrat, a grlo se stišće, što znači da ćemo češće hrkati.

5. Očistite dišne kanale

Problemi sa sinusima trebali bi se liječiti, a kod kuće možete isprobati i inhalaciju prirodnim biljem. U sobu, također, možete smjestiti biljke koje pročišćavaju zrak.

6. Redovito mijenjajte posteljinu 

Najmanje jednom tjedno. Na posteljini se skuplja prašina, bakterije i, ako imate ljubimca, njihova dlaka.

7. Prestanite pušiti

Pušenje nije zdravo za disanje, a hrkanje proizlazi iz problema s disanjem. Cigareta dodatno iritira već ionako suho grlo, tako da je najlogičnije rješenje ostaviti ju po strani.

8. Čuvajte se suhog zraka

Redovito provjetravajte sobe ili ne spavajte sa zatvorenim vratima. Pobrinite se da ne udišete suhi zrak koji bi dodatno isušivao vaše grlo.

 

 

 

Piše: Andrea Holi
10.08.2017. 20:01:00
http://metro-portal.hr/kako-zaustaviti-hrkanje/106649/