Metro-portal.hr

objavljeno 19.01.2010. 07:23:26
I NJIMA JE ZIMA

Kako zaštititi mobitel od hladnoće?

Sve što trebate znati kako bi vaši tehnički ljubimci preživjeli još jednu zimu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dreamstime)

Hladno vrijeme puno je očitih i skrivenih opasnosti za mobilne ljubimce, ali i druge uređaje poput mp3-playera i digitalnih kamera. Što je uređaj tehnički bogatije opremljen, to je manje otporan na rizike iz okoline.

Baterije koje dosegnu temperaturu od pet stupnjeva Celzijevih rade znatno slabije od onih zagrijanih, a u dodiru s tekućinom može doći do kobnih kvarova. Slična situacija je i sa smartphoneima čiji ekran osjetljiv na dodir nije dovoljno otporan na niske temperature.

Stručnjaci tvrde da sljedeći savjeti spašavaju mobitele od zimskih kvarova:

1. Blizina tijela

Toplo i suho mjesto u džepu hlača ili jakne najbolje je za uređaje kako bi bili što bliže toplini ljudskog tijela. Također, preporučljivo je različite uređaje držati u različitim džepovima.

2. Oprez pri sportskim aktivnostima

Za razliku od prethodnog pravila, prilikom bavljenja sportom, uređaji trebaju biti na sigurnoj udaljenosti od tijela, tj. znoja. Stoga mobitel, za vrijeme skijanja ili trčanja treba spremiti u jedan od vanjskih džepova skijaškog odijela ili jakne, a nikako unutarnjih.

3. Van iz auta

Nikad uređaje ne ostavljajte na nekoliko sati u autu, pogotovo ne preko noći - hladnoća može trajno oštetiti bateriju.

4. Kiša

Telefonske pozive i tipkanje SMS poruka treba izbjegavati u slučaju izloženosti kiši ili snijegu. Vlaga, naime, šteti uređaju, i može dovesti do dugotrajnih smetnji u radu.

5. Puniti samo "tople" baterije

Hladne baterija pohranjuju manje struje i prerano na ekranu prikazuju status da su potpuno pune. Prije nego što uređaj spojite sa strujom, provjerite je li dosegnuo sobnu temperaturu.

6. Zaštine folije

Iako razni omoti i folije ne griju, utječu na smanjenje brzine hlađenja uređaja te štite od neželjenih posljedica nesmotrenog pada uređaja u snijeg ili lokvu kiše.

7. Postupno zagrijavanje

Ukoliko uređaji dožive temperaturni šok te u kratkom vremenu iz vrlo hlade okoline dođu u jako toplu, dolazi do kondenzacije unutar samog mobitela, digitalnog fotoaparata ili mp3-playera.

8. Sušenje

Ukoliko vam je uređaj pao u vodu, jednino što nikako ne smijete učiniti jest da ga odmah upalite. Stoga ga prvo rastavite ga i ostavite bateriju da se u potpunosti osuši, a tek onda provjerite je li preživio pad.

9. Teška oštećenja

Slana morska voda ili pića mogu dovesti do oštećenja koje može riješiti samo stručnjak. Odlučite da li vam se više isplati kupiti novi uređaj ili platiti popravak.

 

 

19.01.2010. 07:23:26
http://metro-portal.hr/kako-zastititi-mobitel-od-hladnoce/30948/