Metro-portal.hr

objavljeno 17.12.2009. 18:21:57
FUSIFORM GYRUS

Kako zapravo razumijemo pisani tekst?

Znanstvenici su otkrili da postoji poseban dio mozga koji kontrolira povezivanje slova na papiru u smisleni tekst

(Dreamstime)

Čitanje i pisanje vrlo su složeni procesi koji uključuju nekoliko područja našeg mozga, stoga je teško objasniti kako zapravo određenu kombinaciju slova na papiru povezujemo u smislenu poruku.

Odgovor na to pitanje možda su pronašli znanstvenici s američkog Sveučilišta John Hopkins. Oni su, naime, identificirali poseban dio mozga nazvan lijevi fusiform gyrus. Taj dio mozga nužan je za normalno i brzo razumijevanje značenja pisanog teksta.

U studiji objavljenoj u časopisu Cortex stručnjaci su proučavali čitanje s razumijevanjem i sposobnosti pisanja pacijenta koji je bio podvrgnut operaciji kojom mu je zbog tumora otklonjen dio mozga. Prije operacije njegove čitalačke i sposobnosti pisanja bile su iznadprosječne.

Uz pacijenta su testirali i kontrolnu grupu ljudi koji su rješavali zadatke koji su ispitivali njihovo razumijevanje pisanog teksta i govorenog jezika.

Rezultati su pokazali da je operirani pacijent pokazao jednako brzo razumijevanje značenja govorenog jezika kao i svi ostali. No, pokazao je značajan zaostatak u razumijevanju značenja pisanog teksta. Imao je teškoća i u pisanju diktiranog teksta, čime se pokazalo da su te vještine povezane s dijelom mozga koji mu je bio odstranjen.

Autori studije kažu kako ova saznanja daju čvrst dokaz da je upravo lijevi fusiform gyrus specijaliziran za normalno procesuiranje pisanog teksta.

17.12.2009. 18:21:57
http://metro-portal.hr/kako-zapravo-razumijemo-pisani-tekst/28801/