Metro-portal.hr

objavljeno 11.10.2010. 07:16:00
9 MJESECI

Kako vrijeme u majčinoj utrobi utječe na naše zdravlje

Osobe koje su kao novorođenčad imale premalo kilograma, češće pate od srčanih problema

Trudnoća
Trudnoća (Shutterstock)

Uzroci bolesti poput raka, problema sa srcem, depresijom i pretilosti mogli bi ležati u trudnoći, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Southampton. Fetus osjeća stres majke, a pati i zbog infekcija te loše prehrane, piše magazin Time. "Bolesti srca već se dugo dovode u vezu s genetskim faktorima. Međutim, mnogi zanemaruju razdoblje od devet mjeseci tijekom kojih je dijete u majčinoj utrobi i koje u velikoj mjeri utječe na zdravlje", smatra prof. David Barker.

>>Rak s majke prelazi na nerođenu bebu

Baker je sa suradnicima proveo opsežno istraživanje u kojem je zdravstveno stanje 15.000 odraslih povezao s njihovom tjelesnom težinom prilikom rođenja. Uspostavilo se da osobe koje su kao novorođenčad imale premalo kilograma češće pate od srčanih problema. "Ako fetus dobiva premalo hrane, većina se automatski preusmjerava prema mozgu kao najvažnijem dijelu tijela. Zbog toga pate drugi organi, a posljedice se mogu osjećati u odrasloj dobi", stoji u zaključku studije. Među preostalim povezanostima ističu se: 

Pretilost
Što su majke tijekom trudnoće deblje, to je veći rizik da će i dijete imati problema s prekomjernim kilogramima. Pretilost se tada najčešće javlja u dobi od tri godine.

>>Djeca trudnica s previše kilograma imat će problema s debljinom

Dijabetes
Visoka razina šećera u krvi kod majki koje pate od dijabetesa može poremetiti metabolizam djeteta i učiniti ga osjetljivijim na šećernu bolest.

Shizofrenija i depresija
Žene koje u drugom stanju ostaju u psihički teškim vremenima, češće rađaju djecu sa simptomima shizofrenije. Kao uzrok se navodi ekstreman stres kojem je majka izložena za vrijeme trudnoće. Slična povezanost otkrivena je i kada se radi o depresiji. 

11.10.2010. 07:16:00
http://metro-portal.hr/kako-vrijeme-u-majcinoj-utrobi-utjece-na-nase-zdravlje/49537/