Metro-portal.hr

objavljeno 02.10.2012. 10:53:00
OVAAAJ ...

Kako vratiti pamćenje u formu

Ako vam u zadnje vrijeme pamćenje malo šteka, evo par dobrih savjeta kako ga u kratkom roku vratiti u top formu

Ako ne želite izgledati ovako, pročitajte i primjenite savjete
Ako ne želite izgledati ovako, pročitajte i primjenite savjete (Shutterstock)

Ne možete se sjetiti gdje su ključevi od auta, novčanik ili slično? Sretnete nekog na cesti i onda se dva dana pitate tko je? Sve je to normalno, malo ste zapostavili pamćenje i treba ga ponovno pokrenuti.

Za početak, u prehranu uvedite hranu bogatu vitaminima B, C, D i E, jer su istraživanja pokazala da starije osobe koje imaju više razine tih vitamina u krvi imaju bolje pamćenje. Uvijek je bolje vitamine dobivati izravno iz hrane, a ne tableta, pa krenite po mesu, jajima, mlijeku i ribi, a izbjegavajte hranu s transmasnoćama poput pržene hrane ili pakiranih peciva.

Kako bi malo razdrmali mozak, igrajte igrice, rješavajte križaljke ili sudoku, jer je to jednako kao održavanje forme tijela - ulijenite li mozak, trebat će mu vremena da dođe u formu.

I fizička aktivnost dobra je za mozak, jer vježbanje dovodi više krvi i izaziva pozitivne promjene. Znači, čak i samo pola sata dnevno napravit će veliku razliku, a uz to će vam dovesti kolesterol na prihvatljive razine i regulirati krvni tlak. Ovdje je napredak u pamćenju najbrži i najvidljiviji, jer čak i oni koji se nisu bavili nikakvom fizičkom aktivnošću nakon početka redovitog vježbanja primjetili su velike pozitivne pomake. 

02.10.2012. 10:53:00
http://metro-portal.hr/kako-vratiti-pamcenje-u-formu/74153/