Metro-portal.hr

objavljeno 27.01.2020. 20:01:00
WOW!

Kako vino djeluje na mozak?

Ono što je dobro za naš mozak, dobro je i za našu sreću, uspjeh i dugovječnost - a vino se u to sjajno uklapa

Nazdravite!
Nazdravite! (Shutterstock)

Znanost nam govori o prednostima ispijanja vina te koje blagodati donosi za naš mozak i općenito zdravlje. A ono što je dobro za naš mozak, dobro je i za našu sreću, uspjeh i dugovječnost, piše Inc. 

Sve je počelo 2017. godine, kada je neuroznanstvenik Gordon Shepherd s Yalea rekao za NPR da kušanje vina angažira više aktivnosti u mozgu nego bilo koje drugo ljudsko ponašanje. Rješavanje teškog matematičkog problema i slušanje glazbe stimuliraju mozak manje od kušanja vina.

Kušanje vina pokreće složeni niz procesa kada se susreću zrak i tekućina. Jezik, čeljust, grlo i dijafragma, kao i receptori okusa i mirisa uključuju se i u mozak šalju signake koji potiču ozbiljan kognitivan rad. Vaš se mozak uključuje i pita se je li ranije okusio ovakvo nešto.

Sjećanje, emocije, vrijednosti i zadovoljstvo.

Kako bismo bili u formi i kada godine dođu, vrlo je važno koristiti sva čula kako bi bila oštra, a mentalna oštrina povećava produktivnost.

Studija iz 2018. sa Medicinskog centra Sveučilišta u Rochesteru otkrila je da niska razina konzumiranja alkohola, poput vina, može umanjiti upalu u mozgu i pomoći u uklanjanju toksina, uključujući one povezane s ozbiljnim bolestima mozga.

Istraživanje Medicinskog centra Johns Hopkins pokazuje da crno vino pomaže u zaštiti mozga od oštećenja nakon moždanog udara. Naravno, vino je dobro na nas ako ga konzumirano umjereno, kao što je i slučaj s mnogim drugim stvarima u životu. 

27.01.2020. 20:01:00
http://metro-portal.hr/kako-vino-djeluje-na-mozak/123396/