Metro-portal.hr

objavljeno 24.06.2013. 21:30:00
OPREZ!!

Kako vam tijelo javlja da ste umorni

Ako ste stalno gladni, baš vam i nije do seksa, imate problema s imunitetom i kratak fitilj, to su sigurni znaci nedostatka sna

Potrebno je barem sedam sna
Potrebno je barem sedam sna (Arhiva)

Zdrav san je ključan za zdravlje, a trebao bi trajati između sedam i devet sati, kažu znanstvenici. Sve manje od toga uzrokuje probleme sa srcem, pretilost i remeti vaše uobičajeno ponašanje. 

Jedan od znakova je kronična glad, jer manjak sna povećava razine grelina u krvi, hormona koji je zadužen za kontrolu apetita, što pojačava želju za masnom i kaloričnom hranom. Kamo takva prehrana vodi, znate i sami.

Česte promjene raspoloženja, razdražljivost i depresija su također simptomi nedovoljnog sna jer mozak koji nije dovoljno odmoran reagira na uznemirujuće prizore 60 posto jače od naspavanog.

Uz to, manjak sna donosi nam zaboravljivost i slabu koncentraciju, zbunjenost i nedostatak pažnje.

Kad nismo dovoljno odmorni, prehlade nam traju duže, infekcije se jednostavno lijepe na nas i opće zdravstveno stanje nam je loše. Američka studija je pokazala da osobe koje spavaju manje od sedam sati tri puta češće obolijevaju od prehlade ili gripe.

Manje od sedam sati sna dnevno muškarcima smanjuje spolni nagon jer je organizam preopterećen hormonima stresa, što bi trebao biti više nego dobar razlog da spavaju koliko treba. 

24.06.2013. 21:30:00
http://metro-portal.hr/kako-vam-tijelo-javlja-da-ste-umorni/74326/