Metro-portal.hr

objavljeno 20.12.2013. 16:04:00
OPREZ!

Kako vam tijelo javlja da se pogrešno hranite

Ako malo pozornije pratite što se s vama događa, shvatit ćete i sami koja vam hrana ne odgovara, jer će vam tijelo poslati jasnu poruku

Tijelo će vam sve reći samo :)
Tijelo će vam sve reći samo :) (Arhiva)

Velik broj zdravstvenih problema svoje korijene ima u lošoj prehrani, a znakovi da nešto nije u redu pojavljuju se dovoljno rano da se mogu uočiti, a stanje popraviti na vrijeme. Recimo, ako vam je kosa postala slamnasta, lomi se i opada, znate da jedete premalo proteina, esencijalnih masnih kiselina, cinka i željeza.

Prijevremeno starenje znak je da jedete premalo voća, jer prehrana puna vitamina A, C, D i E, flavonoida i antioksidansa ne samo da će spriječiti prerano starenje, već će vas i učiniti naizgled mlađim od vaših vršnjaka. 

Debljanje je posljedica pretjeranog konzumiranja praznih kalorija koje nemaju hranjivu vrijednost, dok će se nedostatak omega-3 masnih kiselina prvo manifestirati oslabljenim radom mozga, pa navalite na sjemenke lana, orahe, lososa ili tunu, a sve lijepo prelijte domaćim maslinovim uljem.

Probava muči prvenstveno one koji ne unose dovoljno vlakana, naročito topivih koja reguliraju pražnjenje crijeva i usporavaju apsorpciju hranjivih tvari, što će biti korisno za vašu liniju.

Ako vam rane zacjeljuju sporo, nemate dovoljno hranjivih tvari u svojoj prehrani, a uz to ćete imati problema s infekcijama. 

Za kraj, jedan od najboljih znakova loše prehrane je stalan umor i iscrpljenost. Prehrana prepuna ugljikohidratima i s premalo proteina upravo će tako djelovati na vas, pa kombinirajte cjelovite žitarice s bjelančevinama i dodajte vitamina C, bit ćete puni energije za nekoliko dana. 

20.12.2013. 16:04:00
http://metro-portal.hr/kako-vam-tijelo-javlja-da-se-pogresno-hranite/82288/