Metro-portal.hr

objavljeno 07.07.2015. 09:02:00
SAVJETI

Kako uvijek kupiti svježe povrće

Kupovina povrća često se pokaže kao potpuni promašaj - umjesto ukusne namirnice dobijete gorke ili bezukusne plodove sumnjivog podrijetla

Kako odabrati prave namirnice
Kako odabrati prave namirnice (Arhiva)

Svježe povrće jedna je od najboljih stvari koje se mogu pojaviti na vašem stolu, no odabir na tržnici ili u trgovini mučan je posao koji se često izjalovi, a vi završite s hrpom lijepih namirnica odvratnog okusa.

Stoga je ekipa s portala thekitchn.com skupila na jednom mjestu savjete za kupovinu svježeg povrća - poslušajte ih i vaša će hrana biti ukusnija i zdravija. 

Krastavci - sjajna kora i tvrdoća su tražene karakteristike, oni s mekanim dijelovima su gorki, zamotajte u prozirnu foliju i spremite u hladnjak.

Kupus - površinski listovi trebaju biti svježi i tamnije zeleni, a iz unutrašnjosti se trebaju nazirati svjetliji listovi. Pripazite da je tvrda i da iz nje ne curi voda, a ne morate ga niti spremati u hladnjak ako imate smočnicu.

Mladi krumpir - pazite na zelene točkice na kori, to su ostaci pesticida, a čuvajte ih negdje na temperaturi do 10 stupnjeva kako ne bi proklijali ako ste kupili previše.

Mrkva - traži se zdrava narančasta boja, a jedino na što trebate paziti je tvrdoća, spremite ih u hladnjak gdje će bez problema izdržati dva tjedna i više. 

Paprika - sjajna koža pokazatelj je svježine, odaberite one bez ogrebotina i spremite je u hladnjak u ladicu za povrće, izdržat će desetak dana.

Rajčica - tražite po njuhu, ako osjetite aromu zemlje kod dijela s listićima i onaj neodređeno gorkasti miris ostatka ploda, na dobrom ste putu. Neka budu tvrde, a možete ih bez problema držati danima van hladnjaka. 

Tikvice - što mlađe, duge do 12 cm, sjajne kore, držite u hladnjaku na mjestu gdje ima protok zraka, izdržat će i tjedan dana.

07.07.2015. 09:02:00
http://metro-portal.hr/kako-uvijek-kupiti-svjeze-povrce/92727/