Metro-portal.hr

objavljeno 13.02.2016. 12:28:00
SAVJETI

Kako utišati svoj dom

U današnjim stanovima se, nažalost, prečesto čuje sve što rade susjedi, a jednako tako i oni čuju vas - pa evo što trebate napraviti kako bi to spriječili i osigurali si privatnost

Kako od stana napraviti oazu tišine
Kako od stana napraviti oazu tišine (Arhiva)

Uređenje stana može biti zabavno i veselo iskustvo, no jednako tako može vam donijeti frustracije koje će trajati godinama, stoga, evo nekoliko savjeta kako ćete od svog doma napraviti pravu oazu tišine i odmora.

Boja zidova - obično obraćamo pažnju na to da boja bude fungicidna, no postoje boje na tržištu koje mogu upiti i do 30 posto zvuka, a kad osjetite učinak, nećete požaliti što ste ih kupili malo skuplje.

Izolacija - zidove i stropove treba dobro izolirati, gradite li kuću ili obnavljate stan, omogućit će vam uštede u potrošnji energije i živaca zbog bučnih susjeda.

Police - što više polica i knjiga u kući, to je zvukova manje, jer su one sjajan zvučni izolator, a osim toga, uvijek imate zabavu pri ruci.

Prozori - pukotine u drvenoj stolariji pojavit će se brzo, pa obratite pažnju na to i zabrtvite na vrijeme. Uz to, kad mijenjate stolariju, uzmite prozore s trostrukim slojem stakla i oduševit ćete se kako se s ulice više ništa ne čuje.

Tepisi - naravno da koraci proizvode zvukove, što je u novijim gradnjama prilično izraženo, no tepisi su uvijek dobar izolator koji će vašim susjedima, a i vama, dati mogućnost uživanja u tišini.

Vrata - gotovo sva vrata novije proizvodnje šuplja su iznutra, što praktično znači da nisu dobra zvučna izolacija. Nemojte štedjeti i nabavite vrata od punog drva, koja će zaustaviti većinu zvukova.

Zastori - osim što će vam dati toliko potrebnu dozu privatnosti, uljepšati prostor i smanjiti potrošnju energije, dobri zastori ujedno će upijati i zvukove koji dolaze izvana.

13.02.2016. 12:28:00
http://metro-portal.hr/kako-utisati-svoj-dom/96506/