Metro-portal.hr

objavljeno 26.04.2010. 11:15:00
KUPUJTE PAMETNO

Kako uštedjeti na hrani?

Proizvođači su vrlo vješti u tome da nam prodaju istu vrijednost za puno više novca

(Shutterstock)

Hrana predstavlja jednu od najvećih stavki u mjesečnim izdacima kućanstva. U vremenu kad nam svaka kuna jako puno znači, trebali bi stoga još malo bolje pripaziti na to kako i što kupujemo u supermarketima.

MoneyTalks News donosi nekoliko savjeta kako uštedjeti na hrani bez da ostanemo žedni i gladi. Osim što ćemo potrošiti manje teško zarađenog novca, učinit ćemo dobro djelo za Zemlju s obzirom da zagađujemo okoliš jer proizvodimo previše hrane.

No name
Jeftini proizvodi nepoznatih proizvođača ili trgovačke marke (npr. K-Plus, Rial, S-budget i drugi) nisu uvijek kvalitetni kao poznate marke, ali u pojedinim segmentima doista ne postoji razlika. Brašno, sol i šećer su uglavnom svugdje potpuno isti, a nerijetko poznati proizvođači proizvode i za trgovce. Provjerite stoga na pakiranju tko je stvarni proizvođač jeftinih proizvoda.

Popisi
Iskustvo i brojna istraživanja potvrđuju - kupnja bez popisa košta puno više. Uzmite si pet minuta prije odlaska u trgovinu i popišite sve što vam treba. U dućanu zatim odlučno ignorirajte sve proizvode koji nisu na popisu. Zašto? Ne trebaju vam!

Sagnite se
Pametni trgovci najskuplje proizvode plasiraju na police tako da ih najbolje vidimo dok se znatno jeftinije alternative nalaze na dnu. Sagnite se i proučite što vam se sve nudi.

Najedite se
Nikad ne kupujte gladni, jer ćete sigurno potrošiti više. Hrana koju inače ne biste ni pogledali izgledat će vam primamljivo, a proizvodi koje i inače volite ali ih niste namjeravali kupiti postat će neodoljivi.

Kupujte sami
Djecu i supružnike koji se ponašaju kao djeca ostavite kod kuće.

Kuhajte više
Jeftinije je skuhati malo više nego kuhati svaki dan iz početka. Zamrznite višak i sigurno ćete ga iskoristiti. Također, možete biti kreativni pa viškove iskoristiti za sasvim nove delicije.

Uštedite na glupostima
Sigurno ste sami u stanju narezati sir - jeftinije je naime kupiti veći komad sira nego svaki puta po deset šnita. Proizvođači su vrlo vješti u tome da nam prodaju istu vrijednost za puno više novca, a najbolji primjer za to je riža u vrećicama koja je duplo skuplja od obične.

Mlijeko i povrće
Zamrznite sve što bi se uskoro moglo pokvariti. Ako nakon nekoliko dana ne uspijevate potrošiti mlijeko, zamrznite ostatak i iskoristite ga za kolače, a isto vrijedi za polovice luka, peršin i češnjak. Ne dopustite da vam se plaćena hrana kvari po kući.

Novi život starog kruha
Koliko puta na tjedan bacate kruh kojeg niste pojeli? Starom kruhu možete udahnuti novi, svježi život na način da ga na nekoliko minuta stavite u štednjak i poslužite kao topli sendvič, bruschettu ili ga narežete na kockice i stavite u juhu.

Prestanite kupovati vodu
Ako mislite da je flaširana voda bolja, varate se. U Hrvatskoj se voda može piti mirne duše iz slavine a jedina razlika postoji u glavama kupaca.

Salata
Salata može i do dva tjedna ostati potpuno svježa u hladnjaku - operite ju i osušite (npr. protresite ju u jastučnici) i spremite u posudu s poklopcem.

26.04.2010. 11:15:00
http://metro-portal.hr/kako-ustedjeti-na-hrani/38663/