Metro-portal.hr

objavljeno 25.06.2022. 19:01:00
STVARNO?

Kako usporiti starenje uz par trikova?

Starenje se ne može spriječiti, ali se može 'usporiti'. Jedan od načina je i izbjegavanje navika jedenja koje ubrzavaju starenje

Možete vi živjeti dugo, nema preoblema, ali...
Možete vi živjeti dugo, nema preoblema, ali... (Arhiva)

Svi bi mi rado živjeli dugo i dobro, no većini ljudi baš i ne ide.... a jasno je i zašto: previše nezdravih namirnica, a premalo onih zdravih loše utječe na zdravlje i stanje organizma.

Razlozi? Pa evo par nekih ideja...

Ne jedenje narančastog povrća - povrće poput mrkve, batata i bundeve bogato je beta karotenom koji održava kožu elastičnom i hidratiziranom te štiti od UV zračenja.

Nedovoljno proteina - s godinama se mišićna masa smanjuje zbog čega dolazi do ozljeda i bolesti pa je važno jesti dovoljno proteina kako ne bi brže starili.

Nedovoljno vlakana - osim proteina važno je jesti i vlakna koja poboljšavaju probavu i smanjuju rizik od bolesti što je važno za zdrav i dug život.

Previše šećera - jedenje previše šećera povećava razinu glukoze u krvi što uzrokuje glikaciju pa dolazi do oštećenja kolagena i pojave bora na koži.

Velika količina prerađenog mesa - često jedenje prerađenog mesa kao što su kobasice i slanina vrlo je nezdravo jer takva hrana povećava rizik od raka. Također sadrži puno natrija pa prekomjerno konzumiranje može uzrokovati starenje stanica.

25.06.2022. 19:01:00
http://metro-portal.hr/kako-usporiti-starenje-uz-par-trikova/138303/