Metro-portal.hr

objavljeno 18.06.2012. 14:56:00
PRIRODNO I JEFTINO

Kako usporiti rast neželjenih dlačica

Postoji nekoliko rješenja koja nisu skupa, a učinci su im dovoljni trajni da se ne morate iz dana u dan baviti njihovim uklanjanjem

Fotografija vijesti

Ako ste poput većine žena koje imaju problema s neželjenim dlačicama, vjerojatno ste u dobi između 18 i 45 godina, a njihov pretjerani rast počeo vam je još u doba puberteta. Neželjene se dlačice najčešće pojavljuju u području usana, vrata, leđa i ruku, a iako je to sasvim normalna pojava, dlakavost može postati i pretjerana, pri čemu se onda naziva hirutizmom.

Iako je terapija laserom još uvijek najbolje i najdugotrajnije rješenje za ovaj problem, malo tko od nas može si priuštiti takav luksuz, posebice ako se radi o uklanjanju dlačica s velike površine, poput leđa ili ruku. Nažalost, čak ni tako skupa ne garantira trajne rezultate.

S druge strane, ona jeftinija i dostupnija rješenje često su vrlo kratkog efekta, što znači da se gotovo svakodnevno morate baviti njihovim uklanjanjem.

Ipak, postoji nekoliko rješenja koja nisu skupa, a učinci su im dovoljni trajni da se ne morate iz dana u dan baviti svojim dlačicama. Donosimo vam najbolja od njih.

1. Čaj od metvice

Jedan od najčešćih uzroka pojačanoj dlakavosti u žena porast je razine muških hormona u krvi. Kako biste smanjili njihovu razinu, pijte čaj od zelene metvice dva puta dnevno kroz pet dana. Po potrebi ponovite kuru do željenih rezultata.

2. Smjesa od slanutka i šafrana

Brašnu od slanutka dodajte prstohvat indijskog šafrana i malo surutke i laganim miješanjem napravite gustu smjesu. Smjesom namažite područje s kojeg želite ukloniti pretjeranu dlakavost i pustite ju da odstoji 10 minuta. Ponavljajte ovo jednom tjedno.

3. Kamen plavac

Područje koje želite tretirati za vrijeme tuširanja trljajte nekoliko minuta kamenom plavcem. Minerali u ovom kamenu pomažu pri usporavanju njihova rasta.

4. Smjesa od limuna i šećera

U 20 mililitara svježeg limunovog soka dodajte 140 mililitara vode i 40 grama smeđeg šećera. Smjesu dobro promiješajte i nanesite na dlakavo područje u smjeru rasta dlačica. Pustite da djeluje kroz dvadesetak minuta te isperite hladnom vodom. Ponavljajte jednom tjedno.

5. Maska od meda

U toploj šalici pomiješajte 60 mililitara meda i 20 mililitara iscjeđenog limunovog soka i miješajući ujednačite smjesu. Higijenskom vatom nanesite smjesu u smjeru rasta dlačica i pustite da odstoji barem pola sata. Isperite toplom vodom. U slučaju jače dlakavosti, postupak treba ponavljati dva puta tjedno kroz razdoblje od dva tjedna. Ovaj je maska idealna za dlačice na području lica.

18.06.2012. 14:56:00
http://metro-portal.hr/kako-usporiti-rast-nezeljenih-dlacica/72027/