Metro-portal.hr

objavljeno 21.06.2013. 16:24:00
AAAA!!!

Kako uspješno savladati bijes

Ljutnju koju osjećate ne bi smjeli zadržati u sebi nego je jasno verbalizirati i riješiti je se

Verbalizirajte, ne urlajte ...
Verbalizirajte, ne urlajte ... (Shutterstock)

Bijes ne treba zadržavati u sebi, kažu znanstvenici sa Sveučilišta Carnegie Mellon, već je najbolje jasno verbalizirati ljutnju kako biste je ublažili i poštedjeli svoje zdravlje. 

U istraživanju su ispitanici morali rješavati zahtjevan zadatak iz matematike dok ih je jedna osoba ometala i pokušavala naljutiti. Nakon rješavanja zadatka imali su intervju s ispitivačima, tijekom kojega je polovina njih otkrila kako se stvarno osjeća. 

Oni koji su zadržali osjećaje za sebe reagirali su po logici "bori se ili bježi", uobičajenoj fiziološkoj reakciji na stres. Ta vrsta reakcija može imati vrlo negativan utjecaj na tijelo, jer se ono instiktivno priprema za borbu u svrhu obrane ili bijega iz opasne situacije.

S druge strane, oni koji su otkrili svoje stvarne osjećaje imali su učinak zamrzavanja, tj. dovoljno vremena da razmisle o situaciji u kojoj su bili. 

Dodatno vrijeme iskorišteno za procesuiranje osjećanja pomoglo je ljudima da se suzdrže od žučnih reakcija. 

Znanstvenici su zaključili da je dovoljno reći da ste frustrirani zbog nečega ili da vas nešto smeta, što će automatski donijeti olakšanje i spriječiti daljnje gomilanje bijesa.

 

21.06.2013. 16:24:00
http://metro-portal.hr/kako-uspjesno-savladati-bijes/78863/